SaS bude na vláde riešiť Pellegriniho dotácie. Malacky chcú od SaS ospravedlnenie

    0
    primátor Malaciek Juraj Říha (Autor: TASR)

    Dotácie podporili výstavbu multišportovej haly v Malackách (1,5 milióna eur), rekonštrukciu krytej plavárne v Šali (1.075.000 eur), rekonštrukciu Mestského úradu v Tvrdošíne (550.000 eur), rozšírenie kapacít škôlky v Medzibrode (150.000 eur) a vybudovanie športového areálu v obci Oreské v okrese Skalica (134.000 eur).

    Podľa liberálov išlo o netransparentný proces s možným korupčným pozadím. Samotný Cmorej upozornil, že dotácia bola udelená bez predchádzajúceho upovedomenia verejnosti a bez zverejnenia výzvy, akým spôsobom je možné sa o takúto dotáciu uchádzať.

    “Takéto konanie je tou najhoršou praxou nakladania s verejnými zdrojmi, aká existuje,” uviedol Cmorej. Naznačuje aj to, že o smerovaní dotácií rozhodla stranícka príslušnosť či osobné sympatie. “Faktom je, že páni starostovia z Medzibrodu a Oreského kandidovali v komunálnych voľbách za stranu SNS. A dobrý osobný vzťah primátora Malaciek a Petra Pellegriniho je verejným tajomstvom,” napísal Cmorej.

    Líder SaS Richard Sulík na rokovaní vlády predloží informáciu o udelení spomínaných dotácií.

    “Nechá na zvážení predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO), či navrhne rozhodnutie zrušiť alebo ponechať v platnosti,” informoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

    Primátor Malaciek oficiálne oznámil, že na poslanca Cmoreja v súvislosti s jeho blogom podá trestné oznámenie. Cmorejove tvrdenia považuje za klamstvá a postup, ktorý zvolil, za hanebný. “Od pána Cmoreja a vedenia politickej strany SaS budem žiadať ospravedlnenie mestu Malacky, jeho obyvateľom a členom športových klubov v meste,” doplnil Říha.

    Na Cmoreja reagoval aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

    “Ako predseda BSK zvolený za SaS len konštatujem, že za dva roky sa nám spolu s primátorom Malaciek podarilo urobiť veľa dobrých vecí pre mesto i celý región Záhoria. Zvyšok je stranícka politika, nad ktorou aj sám niekedy iba neveriacky krútim hlavou,” povedal Droba.

    Cmorej v blogu napísal, že projekt výstavby viacúčelovej športovej haly nemá odôvodnenie, poslancom mesta nebola predložená štúdia uskutočniteľnosti, mesto na výstavbu nemá peniaze a pozemok, kde má stáť hala, kúpilo za premrštenú cenu. Říha tvrdenia vyvracia, poukazuje napríklad na to, že mesto kúpilo pozemok takmer o polovicu lacnejšie, ako je trhová cena, disponuje potrebným úverom na výstavbu a k projektu bola predložená aj potrebná dokumentácia.

    - Reklama -