SaS: Súčasné dianie v Grécku nemá v povojnových dejinách obdobu

    0
    Zľava: Predseda strany NOVA Daniel Lipšic, predseda strany SaS Richard Sulík, podpredseda strany NOVA Marcel Klimek a predseda OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

     „Zo strany tých, ktorí napriek tomu tieto reformy a úspory presadzujú a robia z Grécka akýsi protektorát eurozóny, je to trestuhodná arogancia voči realite i európskym hodnotám. To, čo sa dnes odohráva a bude odohrávať v Grécku, nemá v povojnových dejinách Európy obdobu,“ zdôrazňuje Sulík. Pripomína, že po tom, čo boli kolektívne pošliapané ekonomické pravidlá, na ktorých stojí spoločenstvo eura, sú pošliapavané aj pravidlá demokracie. „Ak nemá pre politikov výsledok referenda cenu, pýtame sa, čo má potom v Európskej únii cenu?“ hovorí šéf liberálov.

    V Európe podľa jeho slov stále majú prevahu sily, ktoré ignorujú „lapidárny“ fakt, že Grécko do eurozóny nepatrí. Vďaka tomuto fanatizmu sa podľa Sulíka ekonomické a najmä politické náklady na udržanie Grécka v eurozóne zvyšujú k hranici, kde sú vážne ohrozené samotné základy európskeho spoločenstva.

    „Zostáva nám len veriť, že populistickému premiérovi Alexisovi Tsiprasovi sa nepodarí v parlamente získať dosť poslaneckých hlasov a víkendové dohody z Bruselu sa tak stanú bezpredmetné. Máme však veľké obavy z pokračovania gréckej drámy,“ uzatvára Sulík. Európska únia by podľa neho teraz mala zozbierať všetky sily a pripraviť sa na riadený odchod Grécka z eurozóny, lebo ten neriadený nás môže vyjsť ešte drahšie.
     

    - Reklama -