SaS: Podľa Fica z Grexitu nič nehrozí, tak nevyhadzujme miliardy

0
Richard Sulík, predseda SaS (Autor: SITA)

Podľa jeho slov premiér Fico bude mať o chvíľu príležitosť v praxi ukázať, ako to myslel, keď vyhlásil, že odchod Grécka z eurozóny nebude znamenať pre fungovanie eurozóny a eura v podstate nič. „Ak je to tak, potom od neho očakávam, že sa tvrdo postaví proti tretiemu záchrannému balíku a slovenský zástupca v trvalom eurovale dostane od slovenskej vlády v tomto zmysle jasný mandát. Ak nám z grexitu nič nehrozí, načo potom vyhadzovať z okna ďalšie miliardy?“ konštatuje Sulík.

Grécko pravidlá nedodržuje

Opozičná SaS zároveň žiada vládu, aby predložila verejnosti zrozumiteľné informácie o tom, ako Grécko splnilo podmienky predchádzajúceho záchranného programu, aká je návratnosť vynaložených peňazí, ktoré Slovensko už poskytlo Grécku formou záruk, a ktoré má poskytnúť cez tzv. trvalý euroval (ESM) v rámci tretieho záchranného balíčka. Volanie niektorých politikov a síl po silnejšej Európe je podľa lídra liberálov typickým javom v situácii, keď chronické porušovanie dohodnutých pravidiel zo strany niektorých členských štátov eurozóny nie je sprevádzané primeranými sankciami. Napríklad pravidlo prípustného verejného dlhu k HDP hovorí podľa Sulíka o 60 percentách, no Grécko túto hranicu viac ako trojnásobne prekračuje, keď sa jeho zadlženie blíži k 200 percentám HDP.

Volanie po silnejšej Európe je len politický trik

„Miesto štandardného bankrotu členovia eurozóny zvyšujú v Grécku svoje nedobytné pohľadávky a vnucujú mu hospodársku politiku, ktorú ono samo odmieta. Aktuálne predstavy francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda o spoločnej vláde a parlamente eurozóny sú len politickým trikom,“ uzatvára Sulík.


 

- Reklama -