STU využíva inovácie pri ochrane pred COVID-19. Vyrobili respirátor

    0
    Žena s respirátorom, ilustračné foto (Autor: TASR)

    „To, čo Strojnícka fakulta STU priniesla ako inováciu, je využitie špeciálneho materiálu pre výrobu respirátora a špeciálny filtračný materiál určený na tento účel,” priblížila Sovišová.

    Tím pod vedením Juraja Beniaka na výrobu použil špeciálny inovatívny nanokompozitný materiál určený pre 3D tlač.

    „Hlavnou vlastnosťou tohto materiálu je, že eliminuje viac ako 99,99 percenta plesní, baktérií, široké spektrum mikroorganizmov a vírusov. Práve táto vlastnosť nás zaujala a rozhodli sme sa ju využiť pre takú špeciálnu zdravotnícku pomôcku, akou je respirátor,” uviedla Sovišová.

    Respirátor by mal sám zničiť vírusy na povrchu a je ho možné znovu použiť.

    „Bežné respirátory používajú filtráciu vzduchu pri nádychu, čiže keď prúdi vzduch do respirátora. Pri výdychu sa otvorí ventil a vzduch vychádza von z respirátora, ale bez filtrácie. Čiže chránite seba pred vdýchnutím vírusu, ale nechránite okolie v prípade, že ste infikovaný,” povedala Sovišová s tým, že na STU použili filter, ktorý je schopný zachytiť vírus v oboch smeroch.

    Ďalším plusom respirátora je použitie bavlneného materiálu, v ktorom sú vlákna striebra. “Striebro má tú vlastnosť, že tiež eliminuje vírusy a ďalšie patogénne látky. Podľa potreby je možné túto tkaninu vrstviť,” uviedla Sovišová.

    Ako dodala, momentálne pracujú na vylepšovaní dizajnu a funkčných vlastností respirátora.

    Zároveň na fakulte začínajú pripravovať ešte lepší materiál.

    - Reklama -