ŠTRAJK: Zamestnanci 15 vysokých škôl vstúpili do štrajku. Preberajú štafetu po učiteľoch

    0
    Akcia Ďakujeme, že vieme na Námestí SNP v Bratislave. (Autor: zdroj: pk)

    Do štrajku vstupujú na protest voči spôsobu, akým sa zaobchádza s ich kolegami, na znak nesúhlasu so súčasným spoločenským postavením učiteľov, no predovšetkým na podporu troch požiadaviek Iniciatívy slovenských učiteľov.

    Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov dnes povedal, že odovzdávajú vysokoškolským učiteľom štafetový kolík, ktorý si v roku 2012 odovzdávali školy zapojené do štafetového štrajku. Štafetový kolík je podľa Crmomana symbolom toho, že zápas učiteľov trvá už tri roky. Podľa Halasa sa doteraz do štrajku prihlásilo niekoľko stoviek vysokoškolských zamestnancov. Presné číslo by mala iniciatíva poskytnúť ešte dnes, prípadne v utorok 16. februára. Na Prírodovedeckej fakulte UK, Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave či Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline je zaregistrovaných približne štvrtina pedagógov. Na rozdiel od materských, základných a stredných škôl nebudú vysoké školy počas štrajku zatvárať. Zamestnanci budú v školách a budú sa stretávať s kolegami a študentmi. Prírodovedecká fakulta, Filozofická fakulta a Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK pripravili spoločný program na celý týždeň. Cieľom nie je ochromiť chod vysokých škôl, zámerom je udržať tému školstva živú, aby sa o nej hovorilo.

    V zozname zapojených vysokých škôl sú Ekonomická univerzita v Bratislave, Katolícka univerzita v Ružomberku, Prešovská univerzita v Prešove, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Trnavská univerzita v Trnave, Univerzita Komenského v Bratislave, Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Vysoká škola múzických umení v Bratislave, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave a Žilinská univerzita v Žiline.

    Štrajk učiteľov materských, základných a stredných škôl sa začal v pondelok 25. januára. Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

    Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

    - Reklama -