ŠTRAJK: Sme v otvorenej vojne, nezlomia nás, vydržíme. Tisícky učiteľov dnes neučia, stovky ich demonštrovali priamo v uliciach

    0
    Učiteľský štrajk (Autor: pk)

    Aktualizované

    Dnes o jedenástej hodine sa na Námestí SNP zišli stovky učiteľov, ktorí prišli vyjadriť nespokojnosť so súčasnou situáciou v školstve. Okrem pedagógov sa na proteste zúčastnili aj žiaci základných, stredných či vysokých škôl, rodičia, známe osobnosti či politici. Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk a aj demonštráciu iniciovala, už na svojich stránkach vyzvala všetkých, ktorí sa jej chcú zúčastniť, aby si priniesli zvončeky. Práve ich rinčanie sa symbolicky nieslo celým protestom.

    Davom sa niesla veta: Sme v otvorenej vojne, nezlomia nás, vydržíme.

    Školu vymenili za námestie

    „Zvoní na ulici a nezvoní v škole. Zvonec sme vybrali aj preto, lebo si myslíme, že je načase, aby odzvonilo tomu, keď budeme len vysedávať a frflať po kabinetoch a po kaviarňach, a potom sa pokorne vrátime naspäť bez toho, aby sme mali primerané a dôstojné podmienky na našu prácu,“ prehlásil na úvod demonštrácie Branislav Kočan z ISU. Na „štrajkovom“ pódiu svoj názor a postoj k nelichotivému stavu školstva vyjadrili aj Vladimír Crmoman a Ladislav Sebelédi z Nových školských odborov. 

    Učitelia, žiaci, rodičia, ale aj známe osobnosti dali dnes na Námestí SNP jasne najavo svoju nespokojnosť so súčasným školstvom.

    „Dostali sme sa do otvorenej vojny, vôbec vám nebudem hovoriť, že to bude jednoduché, ale my máme naše zbrane a našou najväčšou zbraňou je, že držíme spolu. Našou najväčšou zbraňou je, že vydržíme. Našou najväčšou zbraňou je to, že nás nezlomia, lebo sme učitelia srdcom,“ hecoval davy Crmoman. Netrvalo dlho a námestím sa začalo ozývať súdržné: „Spolu vydržíme.”

    Demonštrantom sa rázne prihovorila aj učiteľka Jana Ftáčnik Pastorková: „Učitelia majú zohnuté chrbáty, a tie zohnuté chrbáty treba narovnať. Ideme na to?“ Na Pastorkovej výzvu sa ozvalo zborové: „Áno.“ Učiteľka postupne upozornila na viacero bodov, ktoré sú podľa nej (a zrejme aj podľa skandujúceho davu) v školstve potrebné prediskutovať a posvietiť si na ne. „Dajte ruky hore tí, ktorí ste svojich študentov doučovali zadarmo. Dajte ruky hore aj tí, ktorí zarábajú menej, ako uvádza vláda. Dajte ruky hore aj tí, ktorí si kupujú za vlastné školské pomôcky. A dajte ruky hore aj tí, ktorí nekončíte v práci na obed. Ruky hore tí, ktorí si myslia, že školstvo nie je prioritou tejto vlády. A naposledy ruky hore tí, ktorí si myslíte, že sa to dá stihnúť do volieb. A teraz, ako máte hore ruky, tak sa natiahnite ešte viac. My sa takto cítime, nás tu takto naťahujú. Stále nám len hovoria, ešte vydržte,“ prihovárala sa Pastorková davom.

    Herečka, spevák a lekár

    Okrem učiteľov, iniciátorov štrajku, sa slova chopili aj známe tváre ako herečka Zuzana Fialová či spisovateľ Michal Hvorecký. „Zišli sme sa dnes, aby sme nahlas hovorili o školstve a vzdelávaní na Slovensku. Prvým úspechom takejto iniciatívy je, že sa vôbec takáto debata uskutočňuje. Školstvo sa konečne stalo veľkou témou Slovenska,“ hovoril Hvorecký a vyjadril sa aj na adresu premiéra: „Aj ja som zažil zlého učiteľa. Stáva sa, že aj učiteľ je zlý, tak ako sa niekedy vyskytne aj zlý právnik, zlý montér, zlý zubár alebo už aj sedem rokov zlý premiér.“ Spisovateľ podotkol, že školy nie sú len o deťoch, ale aj o rodičoch. „Ako otec dvoch detí apelujem na rodičov, aby v týchto dňoch mysleli na to, že aj ich deti potrebujú dobrých učiteľov. Bez širokej podpory nás, rodičov, sa zásadnú zmenu v slovenskom školstve presadiť nepodarí,“ vysvetľoval Hvorecký.

    Okrem otázky školstva sa počas protestu načrtla aj problematika zdravotníctva a na pódiu vystúpil aj predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. „Vážení politici a občania tejto krajiny, nikto sa nemôže čudovať lekárom, sestrám a učiteľom, že si povedali dosť. Pán premiér, po štyroch rokoch káuz je trápne, ak poviete, že nespokojnosť týchto ľudí je práca akejsi opozície.“ Ten ešte načrtol, že obe témy (zdravotníctvo a školstvo) sú prepojené a od seba závislé. „Som lekár a aj zastupujem lekárov. V medicíne medzi lekármi je vzdelanie veľmi cenené. U nás vzdelanie neznamená len živobytie, u nás dobré vzdelanie znamená aj záchranu životov,“ povedal na tému Visolajský.

    „Varil“ sa aj guľáš

    Počas demonštrácie nechýbala ani humorná scénka v podobe varenia symbolického „vládneho guláša“. Usporiadatelia demonštrácie chceli poukázať na údajné nevšímanie si vlády aktuálneho problému. Do kotlíka prihadzovali ingrediencie ako: populizmus či sľuby. Okrem tejto scénky, ktorá mala sparodovať činy súčasnej vlády, vystavili jej členom aj symbolické pokarhanie. Mikrofónu sa chopila aj študentka pedagogickej fakulty, ktorá objasnila, prečo naraz študuje až dve školy.

    „Študujem na fakulte matematiky, fyziky a informatiky a popritom externe študujem pedagogiku. Viem, že samotná pedagogika by ma neuživila. Je to hlúpe, ale ´Matfyz´ mi zabezpečuje, aby som mala z čoho žiť a pedagogickú fakultu navštevujem preto, aby som mala prečo žiť,“ priblížila svoju situáciu študentka. Po viac ako hodinovom zhromaždení sa dav presunul k budove Národnej rady Slovenskej republiky. Okolo druhej sa začali masy spred parlamentu rozchádzať. „Zaplnili sme námestie a cesty. Celá spoločnosť si musela všimnúť, že sa tu niečo deje a učitelia povstali, a chcú zmenu. Chcú zmenu teraz,“ povedal Crmoman na margo protestu. Ostrý štrajk, ktorý sa dnes začal, ale ešte nekončí. V stredu, 27. januára, by sa mala ďalšia demonštrácia uskutočniť aj v Leviciach.

    Najlepšie bolo za Masaryka

    K štrajku sa sa pre PL.sk vyjadrila aj pedagogička z Gymnázia Narnia: „Mal by sa zmeniť celý systém. Mal by sa celkovo prehodnotiť a potom aj zmeniť.“ „Myslím, že to je beh na dlhé trate. Určite by som zmenila plat začínajúceho učiteľa. Situácia je taká, že starí učitelia odídu a mladá generácia nepríde,“ vyjadrila sa učiteľka z gymnázia na Karloveskej ulici a Vláde Slovenskej republiky odkázala, aby viac vyjednávala: „Mali by vyjednávať a rozmýšľať. Nie urobiť to, čo urobili: my vyjednávať nebudeme, však je to len hŕstka učiteľov.“

    Učiteľ z Topolčian na otázku, či štrajk a protesty niečo zmenia, odpovedal, že pred voľbami určite nie. „Spoločnosť sa minimálne zamyslí nad vecami, ktoré sú tu 26 rokov a nehýbe sa s nimi. Poviem svoj názor ako dejepisár. Školstvo bolo poslednýkrát na úrovni, keď bola Masarykova republika. Školstvo malo vtedy úroveň, potom už, bohužiaľ, nie,“ prezradil pedagóg.

    Pondelňajšej demonštrácie sa zúčastnili aj desiatky študentov, ktorí prišli podporiť svojich pedagógov. „Situácia je dosť zlá a nemyslím si, že súčasná vláda má ochotu s týmto niečo spraviť. Učitelia by museli podniknúť asi ráznejšie kroky, aby sa niečo zmenilo,“ vyjadril sa k aktuálnej situácii žiak Gymnázia Juraja Hronca. „Sme tu preto, že nie sme spokojní ako naše školstvo vyzerá, a sme tu preto, aby sa to zlepšilo,“ žiačka cirkevného Gymnázia Narnia odpovedala na otázku, prečo sa demonštrácie zúčastnila. „Som trochu skeptický, lebo máme s tými štrajkmi také skúsenosti, že to všetko väčšinou odznie… Akoby hrach na stenu hádzali. Úprimne dúfam, že sa to raz zmení, lebo raz sa to zmeniť musí,“ prezradil vysokoškolák študujúci v Brne.

    Vláda sa môže hanbiť

    V davoch počas protestu sa dalo spozorovať aj niekoľko známych tvárí z politiky. „Myslím si, že celá spoločnosť sa začína prebúdzať a prestáva jej to byť jedno. Je to výborný pocit tu stáť a vidieť, že Slováci už začínajú vyjadrovať svoj názor. Niekedy stačí aj jeden človek, aby sa niečo zmenilo a jedenásťtisíc učiteľov je veľmi veľa. Nerozumiem slovenskej vláde, že s nimi narába tak, ako narába a že ich nerešpektuje,“ prezradila svoj názor Eva Babitzová, líderka strany Šanca. Vláde Roberta Fica po PL.sk jasne odkázala: „Môže sa hanbiť, v akom stave je školstvo a môže sa hanbiť za to, že im vôbec napadlo ponúkať učiteľom sociálne byty a že za toto nesú priamu zodpovednosť.“

    V dave sa mihli aj Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) či Alojz Hlina (KDH). „Myslím si, že učitelia majú právo štrajkovať a jediné, ako dosiahnu svoje požiadavky, ktoré sa mne zdajú, že sú legitímne, je vytvoriť verejný tlak na vládu. Na nič iné premiér Fico nereaguje,“ hovorí pre PL.sk Lipšic. A ako by OĽaNO-NOVA podľa jeho slov zmenilo situáciu v školstve? „Ešte, keď vznikala NOVA v 2012, pred 3,5 rokmi, tak sme si jednu z hlavných priorít dali, že by sa mali zvyšovať platy učiteľov o desať percent ročne. To znamená, aby sa v jednom volebnom cykle zvýšili o 50 percent,“ prezradil. Alojz Hlina zase ocenil, že sa pre jednotný cieľ zjednotila taká veľká masa ľudí. „Fandím každému, kto zdvihne chrbát. Mňa to vždy fascinuje, keď sa ľudia dokážu zjednotiť. O tých požiadavkách treba rozprávať a, myslím si, že je to jasná výzva pre vládu Roberta Fica, že ich nemôže ignorovať,“ vyjadril sa pre PL.sk.

    K protestu a štrajku sa vyjadril aj minister školstva Juraj Draxler. Svoje vyhlásenie odvysielané televíziou TA3 začal faktami. Informoval, že počas dneška bolo zatvorených 179 (2,66 percenta z celkového počtu) škôl a zo zdravotnej poisťovne sa z dôvodu štrajku odhlásilo 6969 zamestnancov. „Opakujem, mrzí nás načasovanie tejto akcie a to, že k nej dochádza po tom, ako sa platy učiteľov kontinuálne zvyšovali a dnes už presahujú hranicu tisíc eur,“ vyjadril sa Draxler k štrajku.

    Podčiarkol tiež fakt, prečo v súčasnosti nemôžu učiteľom vyhovieť: „Vláda v tejto chvíli už nemôže zaviazať vládu, ktorá vzíde z marcových volieb o niekoľko týždňov, ako sa udejú voľby, konkrétnymi opatreniami.“

    A čo s deťmi?

    Množstvo ľudí kritizovalo učiteľov, ktorí sa do štrajku zapojili hlavne z toho dôvodu, že nepomysleli na rodičov s deťmi. Pri takom veľkom počte štrajkujúcich pedagógov sa, samozrejme, množí aj počet detí, ktoré nemajú „kam skloniť hlavu“, kým sú ich rodičia v práci. S akýmsi provizórnym riešením prišla aj strana SaS či Vysoká škola muzických umení. Strana SaS už pred štrajkom informovala, že je pripravená (25. januára) prepožičať priestory svojej centrály deťom a dokonca poskytnúť aj špecializovaných pedagógov či vychovávateľky.

    Pomocnú ruku podala aj Vysoká škola muzických umení, ktorá pre deti (počas 26. a 27. januára od 10.00 do 12.00) pripravila program v podobe premietania pásma animovaných filmov obohateného aj o lektorskú prednášku. V prípade, že štrajk v stredu neskončí, umelecká škola pripravila pre deti tvorivé dielne až do konca týždňa.

    Niektoré školy síce štrajk podporujú, no napriek tomu výučbu úplne nezastavia. „Áno, naša škola tiež štrajkuje, ale nie je úplne uzavretá. Aby sme zbytočne nespôsobovali rodičom problémy, budeme mať zabezpečený pedagogický dozor. Dve učiteľky doobeda a dve poobede. A musím sa aj poďakovať rodičom, ktorí vo veľkej miere rozumejú a chápu našu situáciu a vyjadrujú nám podporu,“ vyjadrila sa k téme pre PL.sk Eva Ondrášeková, riaditeľka Základnej školy s materskou školou Bratislava-Jarovce. 

    - Reklama -