ŠTRAJK: Iniciatíva učiteľov písala o situácii v školstve predsedovi Európskej komisie

    0
    Živá reťaz učiteľov. (Autor: zdroj: pk)

    Iniciatíva slovenských učiteľov informovala o situácii v slovenskom školstve v otvorenom liste aj predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a eurokomisára pre vzdelávanie, kultúru, vedu a šport Tibora Navracsicsa. V liste ich informujú, že nepriaznivé a neustále sa zhoršujúce podmienky vzdelávania vyústili v týchto dňoch až do ostrého neobmedzeného štrajku učiteľov, v ktorom žiadajú Vládu Slovenskej republiky, aby splnila ich požiadavky. List uverejnila Iniciatíva slovenských učiteľov aj na svojej internetovej stránke www.isu.sk.

    “Vláda či Ministerstvo školstva SR však ani v období štrajku na tieto požiadavky nereagujú, dokonca sa v niektorých školách vyskytli prípady zastrašovania učiteľov zo strany zriaďovateľov alebo riaditeľov škôl, čo považujeme za porušovanie ústavného práva na štrajk a za nedemokratické praktiky. Zástupcov slovenských učiteľov prijal pred niekoľkými dňami prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý takisto zastrašovanie pedagógov kategoricky odsúdil,” píše Iniciatíva v liste a dodáva, že so situáciou na Slovensku pravidelne oboznamuje aj zahraničné médiá.

    Viktor Križo z Iniciatívy slovenských učiteľov už 26. januára uviedol, že zastrašovanie malo rôzne formy. Od tvrdenia, že štrajk je nezákonný cez odôvodnenia, že štrajk môže ohroziť budúcu existenciu školy či možnosť získania financií pre školu. Vyskytuje sa tiež podľa neho citové vydieranie, že štrajkom učitelia škodia deťom či riaditeľom. Iniciatíva tiež dodáva, že viacerí riaditelia sú pokarhaní za nezvládnutú situáciu, keď učitelia v ich škole vstupujú do štrajku. Minister školstva Juraj Draxler však odpovedal, že ministerstvo neeviduje žiaden prípad zastrašovania učiteľov zriaďovateľmi škôl a podobný podnet neprišiel ani na odbor ochrany práv v regionálnom školstve.

    Štrajk učiteľov sa začal v pondelok 25. januára. Na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov sa k nemu dnes hlási 8 745 učiteľov zo 691 škôl.

    - Reklama -