SR-RAKÚSKO: Pellegrini a Fischer hovorili o Grécku aj migrantoch

    0
    Sprava: Prezident Andrej Kiska a predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Autor: SITA)

    Na margo vzájomných vzťahov oboch krajín Pellegrini vyhlásil, že Rakúsko je pre Slovensko, vzhľadom na svoju blízkosť, strategicky dôležitým partnerom. Svedčí o tom podľa neho aj fakt, že Rakúsko je celkovo druhým najväčším investorom u nás. Predseda parlamentu zároveň dodal, že v našej krajine svoje podnikanie rozvíja takmer 2 500 rakúskych spoločností a naším záujmom je rozvinúť vzájomnú spoluprácu napríklad aj v oblasti inovácií.

    Stabilita eura, eurozóny a Európskej únie je dôležitá

    Pri diskusii o situácii v Grécku obaja politici ocenili dnešný postup rokovaní v Bruseli a spoločne sa zhodli na tom, že je nevyhnutné byť vždy pripravený na všetky možné scenáre vývoja tak, aby bola zabezpečená stabilita eura, eurozóny a Európskej únie ako celku. V súvislosti s problematikou utečencov rakúsky prezident uviedol, že situácia v Rakúsku je vystupňovaná najmä neustálym pribúdaním nových žiadostí o azyl.

    Rakúšania nám pomáhajú v rámci projektu duálneho vzdelávania

    Zároveň Heinz Fischer poďakoval za gesto, ktoré Slovensko ponúklo vo forme dočasného ubytovania 500 žiadateľov o azyl na našom území. Ponuka zo Slovenska je podľa neho dôkazom dobrej susedskej spolupráce. V Rakúsku podľa prezidenta denne pribúda okolo dvesto nových žiadateľov o azyl, preto sú kapacity v rakúskych utečeneckých táboroch vyťažené na maximum. Pellegrini sa v rámci diskusie poďakoval Fischerovi za účasť rakúskych partnerov na projekte duálneho vzdelávania.


     

    - Reklama -