ŠOKUJÚCE VIDEO Sobotka zostal stáť ako obarený, potom sa v priamom prenose pustil do Zemana, ktorý pred kamerami opustil sálu

    Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka (Autor: Hanka Brožková)
    Zeman so Sobotkom prišli do hradnej sály a hovorca Jiří Ovčáček oznámil do mikrofónu: „Teraz sa vyjadrí predseda vlády pán Bohuslav Sobotka.“ Ale Sobotka len pozeral a nereagoval. Niekoľko sekúnd sa nepohol. Potom mu sám prezident zopakoval, aby sa chopil slova a paličkou ukázal na mikrofón. Ten to viditeľne odmietol a Zeman len pokrčil plecami.
     
    Nakoniec predsa len premiér k mikrofónu pristúpil a povedal, že prišiel na konzultáciu s prezidentom týkajúcu sa riešenia vládnej krízy. To bolo všetko, čo povedal.
     
    „Ak je to všetko, moje oznámenie bude trochu dlhšie. Ešte včera ma sekretariát predsedu vlády informoval, že pán premiér chce prísť na Hrad, aby podal demisiu. Preto sme pripravili obvyklé aranžmán, ktoré je pri všetkých demisiách predsedov vlád. A ja mu to aranžmán splním. Takže, vážený pán premiér, dovoľte mi, aby som vám predovšetkým poďakoval za prácu, ktorú ste vykonali na čele českej vlády.
     
    Po druhé, žiadam vás, aby vláda, kým nevymenuje nového premiéra a na jeho návrh novú vládu tak, ako je obvyklé, plnila svoje funkcie s tým, že nebude prijímať žiadne strategické rozhodnutia, teda rozhodnutia s dlhodobými účinkami. Po tretie mi dovoľte, aby som vám zaželal vo vašom budúcom živote, či už politickom, alebo osobnom, veľa úspechov, zdravia, šťastia a životnej pohody,“ dodal Zeman.
     
    Odklad rozhodnutia podať demisiu je podľa Zemana tak trochu kolísavý, ale nechce premiéra z ľudského hľadiska kritizovať. „Chcel by som len pripomenúť slová pána Bělobrádka, predsedu ľudovcov, ktorý verejne vyjadril názor, že demisia pána premiéra by mala byť čo najskôr. Tým končím. Ako sme sa už dohodli, otázky nebudú a všetko podstatné sme počuli. Boh s vami a dovidenia,“ povedal Zeman a chcel sa dať na odchod.
     
    Hovorca Ovčáček chcel v tej chvíli ukončiť stretnutie, ale mikrofónu sa chopil naštvaný Sobotka. „Ja sa ospravedlňujem, pán prezident, ja som neprišiel podať demisiu. Prišiel som na politické konzultácie. Keby som prišiel podať demisiu, mal by som so sebou príslušný dokument. Avizoval som pred časom, že podám demisiu ako predseda vlády, čo z pohľadu ústavy znamená pád vlády ako celku a chcel som sa dnes uistiť o postupe. Ťažko môžem podať demisiu, keď nie je zrejmé, akým spôsobom Pražský hrad k tejto demisii pristúpi. Či bude vnímaná ako demisia celej vlády, alebo len demisia predsedu vlády,“ hovoril Sobotka a zopakoval, že demisiu chce podať v polovici mája.
     
    „Vzhľadom na toto aranžmán dodám demisiu na Hrad písomnou formou v polovici mesiaca máj,“ pokračoval zjavne šokovaný premiér a následne ešte vysvetľoval okolnosti, ktoré ho viedli k zámeru položiť vládu. „Zaráža ma, akým spôsobom Hrad pristúpil k tejto schôdzke,“ uviedol Sobotka.
     
    Zeman mu znovu pripomenul, že „to bol váš, nie môj sekretariát, ktorý ešte včera oznámil, že mi dnes odovzdáte demisiu. Vybavte si to, prosím, so svojím sekretariátom. To po prvé. Po druhé, beriem s potešením vaše verejné ubezpečenie, že okolo 20. mája podáte demisiu písomnou formou. Tento ceremoniál považujte za konečný a nevidím dôvod, prečo by sa mal opakovať. Teraz mi dovoľte, aby som vás pozval na diskusiu. Ďakujem vám za účasť,“ dopovedal prezident, otočil sa a čakal, že Sobotka pôjde za ním na rokovanie. Lenže premiér zostal stáť, ignoroval odchod hlavy štátu a ešte niekoľko ďalších minút hovoril o svojom výklade, prečo došlo ku kríze vlády. Hovoril v podstate pred prázdnou sálou, len pred pár novinármi. Prezident už bol v tej chvíli v inej miestnosti.
     
    - Reklama -