SNS zvažuje ďalšie zjemnenie podmienok pri 13. a 14. platoch

    0
    Andrej Danko a Jaroslav Paška (Autor: TASR)

    Podmienka poskytovania zvýhodneného 13. platu a následne 14. platu sa upraví tak, že sa zníži potrebná suma vyplateného peňažného plnenia zamestnávateľom. Po novom bude pevne stanovená sumou 500 eur, nie definovaná podmienkou priemerného mesačného zárobku. “Nateraz sme pristúpili k zmene v oblasti 13. platu, a to k zníženiu povinnej výšky, ktorú musia zamestnávatelia vyplatiť tak, aby to bolo pre zamestnávateľov atraktívnejšie. Stanovili sme hranicu 500 eur, čiže ak zamestnávateľ vyplatí sumu 500 eur zamestnancovi, tak takmer celá suma príde zamestnancovi na účet a zamestnávateľ s tým nemá spojené žiadne iné náklady,” vysvetlil poslanec SNS Radovan Baláž. Zmena by mala začať platiť od 1. marca tohto roka.

    Strana chce o ďalších možných zmenách pri týchto odmenách rokovať nielen s koaličnými partnermi, ale aj s Ministerstvom financií SR. “Chceli by sme niečo podobné zaviesť aj pri 14. platoch, kde by sme chceli túto podmienku zrušiť, alebo znížiť aj kritériá dĺžky, ktorú musí zamestnanec spĺňať, teda koľko rokov je zamestnaný u svojho zamestnávateľa. Je to v štádiu rokovaní,” podotkol Baláž. Úpravy by podľa jeho slov mali viesť k tomu, aby bol inštitút 13. a 14. platov využívanejší v praxi.

    Prijatím novely zákona o poskytnutí pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe bude po novom štát uhrádzať časť spotrebnej dane z minerálnych olejov. Zákon systémovo určí spôsob poskytovania štátnej pomoci v poľnohospodárskej prvovýrobe, konkrétne na stabilizáciu dôležitej časti prevádzkových nákladov. Poslankyňa SNS Eva Antošová skonštatovala, že cieľom strany je udržať prvovýrobu na Slovensku a zastaviť vývoz komodít a spracovávať ich na Slovensku. “Podpora, pri ktorej si budú môcť slovenskí poľnohospodári uplatňovať vratku spotrebnej dane z minerálnych olejov ako kompenzáciu nákladov, by mala tento cieľ minimálne zabezpečiť,” očakáva Antošová.

    Zmeny pri zelenej nafte sa podľa nej nebudú dať zneužiť. “Podpora bude konkrétne určená na stanovené plodiny rastlinnej výroby a konkrétne na hospodárske zvieratá pri živočíšnej výrobe. Bude stanovený tzv. normatív,” upozornila Antošová.

    V budúcnosti by mohli byť prijaté ďalšie opatrenia zamerané napríklad na včelárov. “V budúcnosti nevylučujeme, že takýto stimul môžu dostať aj iné odvetvia. Vieme, že včelári majú dosť problémov,” doplnila Antošová.

     

    - Reklama -