SNP75 Premiér odkazuje hlavne mladým: Boj v lesoch nebol počítačová hra

    0
    Centrálne oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici. Na snímke predseda vlády Peter Pellegríni počas prejavu na slávnostnom zhromaždení. (Autor: TASR, PL.sk)

    „Vysvetľujme im, že v druhej svetovej vojne bola definitívne porazená ideológia, ktorá sa snažila o ovládnutie sveta a nehanebne určovala, kto je nadčlovek a kto podradná rasa. Či to, kto nemá právo na život. V duchu tohto poučenia sa dnes musíme stavať na odpor každej ideológii, ktorej predstavitelia sa neštítia ničiť všetko, k čomu pociťujú nenávisť,” povedal Pellegrini.

    Upozornil, že na sociálnych sieťach sa v súčasnosti otvorene šíria príspevky podnecujúce k násiliu, ktoré klamlivou propagandou vnášajú do spoločnosť chaos a prekrúcajú historické súvislosti.

    Podľa Pellegriniho sa nemalo zabúdať, do čoho sa pustili statoční účastníci SNP.

    „Mnohí z nás si dnes nevedia predstaviť, že sa tvárou v tvár smrti rozhodne niekto povýšiť boj za slobodu a princípy nad svoj vlastný život,” podotkol.

    Všetkým, ktorí sa do Povstania akokoľvek zapojili, patrí úcta celej spoločnosti, pripomenul premiér:

    „Znie to asi najmä pre mladé generácie triviálne, ale v slovenských zákopoch a lesoch sa zomieralo. Nebola to žiadna počítačová hra, ale skutočný zápas o holý život.”

    Pripomenul, že naši predkovia sa postavili na odpor aj preto, lebo vedeli, že budúcnosť v neustálom strachu a prenasledovaní sa nedá nazvať životom. Rovnako, že skutočná sloboda tkvie aj v ochote niesť zodpovednosť za budúcnosť, iných a neznámych ľudí.

    „Nech je pripomienka 75. výročia Slovenského národného povstania predovšetkým vyjadrením našej vďačnosti za obete prinesené pre naše dobro, život a slobodu,” doplnil premiér.

    Aj preto ho obzvlášť mrzia pochybnosti, či je pri príležitosti výročia SNP potrebná bojová prehliadka a financovanie sprievodných podujatí. S tým treba podľa jeho slov prestať.

    - Reklama -