SNP má veľkú hodnotu pre našu demokraciu, poukazujú SaS, OĽaNO-NOVA a KDH

    0
    Zhromaždenie proti fašizmu na Námestí SNP (Autor: TASR)

    Predseda liberálov Richard Sulík poukázal na spojitosť SNP s Pražskou jarou a Nežnou revolúciou. “Povstanie vnímame ako vystúpenie občanov proti totalitám,” vyhlásil predseda liberálov.

    Zdôraznil zároveň, že ak majú tieto udalosti národnej histórie predstavovať hodnotu pre mladú generáciu, je potrebné zásadným spôsobom skultivovať domácu politiku. “Mravný relativizmus, pokrytectvo a oportunizmus rozleptávajú našu spoločnosť v základoch. Potom nechcime od mladých, aby na pomníkoch obetiam SNP či iných porazených totalít ronili slzy,” povedal Sulík.

    Poslankyňa hnutia OĽaNO-NOVA Veronika Remišová zdôraznila význam SNP pre demokraciu a boj proti nebezpečenstvám, ktoré ju ohrozujú. “Dnes, keď sa rozmáha extrémizmus, je viac ako inokedy dôležité si pripomínať, že slovenský národ fašizmus odmietol aj za cenu mnohých obetí. Sme hrdí na to, že naši predkovia sa nebáli bojovať za slobodu a lepší život pre celú krajinu,” povedala Remišová.

    Na odkaz SNP pre súčasnosť poukázal aj predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina. “Opäť sa objavujú sily, ktoré sa zaštiťujú heslami o Bohu a národe, no v skutočnosti ich činnosť smeruje k pošliapaniu oboch týchto hodnôt, za ktoré bojovali a zomierali generácie Slovákov a Sloveniek,” uviedol Hlina.

    Poslanec Európskeho parlamentu a člen Predsedníctva KDH Ivan Štefanec upozornil, že SNP predstavuje jasné prihlásenie sa Slovenska k európskym hodnotám. “Všetky zlomové okamihy našich moderných dejín sa niesli v znamení boja za viac slobody, viac demokracie a za ukotvenie Slovenska v progresívnej a modernej časti Európy. Niektoré z týchto zápasov sa skončili neúspechom, no dnes sme aj vďaka obetiam našich predkov, súčasťou slobodnej, prosperujúcej a bezpečnej časti sveta,” zdôraznil Štefanec.

    - Reklama -