SMK pod petíciu o miestnych referendách vyzbierala skoro 80-tisíc podpisov

    0
    Miestne referendum v Gabčíkove zamerané proti dočasnému pobytu utečencov v obci, ktorí žiadajú o azyl v Rakúsku (Autor: SITA)

    Petíciou chce strana dosiahnuť, aby boli rokovania s rezortom vnútra o referendách. Tie by mali byť v prípade, že sú platné, pre vládu a iné orgány záväzné. Strana začala podpisy zbierať 1. októbra minulého roka. „Verím, že dosiahneme úspech v zmene zákona o referendách, chceli by sme zmeniť zákonné podmienky v prípade vykonania miestnych referend tak, aby boli platné referendá záväzné pre každú jednu zložku verejnej správy, a teda aj pre vládu,“ vysvetlil Péter Öry.

    Podľa autorov petície je absurdné, keď platné referendum napríklad o názve obce zmietne vláda zo stola. Chcú, aby bol výsledok referenda braný do úvahy. Ako dodal Öry, ukazuje sa, že sa venovali téme, ktorá je pre ľudí dôležitá. „Sledujeme všetky kroky vlády a budeme reagovať na témy, ktoré sa týkajú obyvateľov žijúcich na južnom Slovensku,“ povedal. Ako príklady referend spomenul plebiscity o bezpečnosti občanov v danej obci, o zmene názvu obce či investíciách v prípade životného prostredia. „Je dôležité, aby bol hlas občanov premietnutý do miestnych podmienok,“ dodal koordinátor petičnej akcie.

    - Reklama -