SMK a jej tvrdá kritika: #Sieť a Most-Híd budú pre Smer vo vláde len druhé husle

    0
    Zľava: Bývalý predseda Strany maďarskej komunity (SMK) József Berényi, predseda Republikovej rady László Szigeti a člen rady Iván Farkas (Autor: SITA)

    Ako informovala tlačová tajomníčka Strany maďarskej komunity Helena Fialová, podľa SMK je zodpovednosťou aj strany Most-Híd, že rezort školstva pripadol Slovenskej národnej strane (SNS), a znepokojuje ich fakt, že dirigentom zostáva naďalej Robert Fico“ s tým, že v rukách Smeru-SD ostalo aj najsilnejšie ministerstvo – ministerstvo vnútra. Budeme minimálne takíto kritickí aj voči vládnemu programu, založenému na príliš všeobecnom formulovaní vládnych priorít, čo už vopred naznačuje, čoho asi bude vskutku schopná nová slovenská vláda,“ uvádza sa v stanovisku SMK.

    SMK vidí dôvod svojho vlastného nepriaznivého výsledku v parlamentných voľbách v nízkej volebnej účasti v obciach obývaných aj Maďarmi, ktorej hlavným dôvodom je rozpoltenosť. Získaných 105-tisíc hlasov však zaväzuje stranu SMK pokračovať v úsilí o zachovanie a zveľaďovanie“ maďarskej komunity aj napriek tomu, že sa im nepodarilo splniť svoj cieľ dostať sa späť do parlamentu a zúčastniť sa v rozhodovacej činnosti na celoštátnej úrovni. V súvislosti s rokovaním s Mostom-Híd vyhlasuje, že to sa môže uskutočniť na základe rozhodnutia nového vedenia strany, ktoré zvolí republikový volebný snem na 11. júna. SMK bude iniciovať rokovania aj s opozičnými parlamentnými a mimoparlamentnými stranami, ktoré majú rebríček hodnôt podobný jej politike.

    Strana chce naďalej presadzovať spoločný postup v zastupovaní záujmov Maďarov žijúcich na Slovensku. Vyzýva preto rodiny s deťmi, ktoré v roku 2016 dovŕšia šesť rokov a chystajú sa na zápis do základných škôl, aby sa držali svojich koreňov, kultúry i tradícií svojich predkov a svojim potomkom umožnili štúdium v materinskej reči. Delegáti SMK sú presvedčení, že každé dieťa dokáže získať najviac vedomostí iba v jazyku, v ktorom komunikuje v kruhu svojej rodiny i priateľov. Rozhodnutie maďarských rodín ovplyvní aj vyhliadky na prežitie málotriednych škôl a podľa SMK aj nádej na výučbu v materinskom jazyku v mieste bydliska. Len tak sa môžu stať príslušníci nastupujúcej generácie skutočne konkurencieschopnými, a nespočetné množstvo pozitívnych príkladov dokazuje, že iba takto majú ozajstnú šancu, aby sa v živote lepšie presadili,“ uvádza sa v stanovisku SMK.

    - Reklama -