SLK žiada stopercentné platby na úrovni priemeru vlaňajška. Ambulancie musia prežiť aj po koronakríze, odkazuje Kollár

    0
    Na snímke prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) MUDr. Marian Kollár (Autor: TASR)

    „Nielen preto, aby mohla byť aj počas pandémie kontinuálne zabezpečená ich prevádzka, nielen preto, aby aj ich zamestnanci, zdravotníci, dostávali mzdy ako doteraz, ale aj preto, aby nám prežili ambulancie aj po prekonaní koronakrízy,” argumentoval Kollár s tým, že podľa neho je potrebné, aby lekári v núdzovom stave boli ohodnotení minimálne tak, ako za normálnych podmienok.

    Vysvetlil, že od 18. apríla sú všetci zdravotníci v núdzovom stave, v ktorom podľa jeho slov platia pre všetkých nové pravidlá.

    „Hoci nemocnice nemôžu robiť všetky výkony, ktoré ich predtým vedeli finančne zabezpečiť, určite aj z dôvodu ich reprofilizácie a zriaďovania červených – 'covidových' zón, sú lekári každý deň v práci.

    Rovnako sú na tom aj ambulantní lekári, ktorí sú dnes nútení poskytovať iný typ zdravotnej starostlivosti, za ktorý nie sú dostatočne odmeňovaní, keďže v zmluvách ambulantných poskytovateľov sa s odmeňovaním a prevádzkou ambulancií v pandémii, núdzovom stave, nepočítalo,” povedal.

    Doplnil, že 32 percent detských ambulantných lekárov, 27 percent všeobecných lekárov a 18 percent špecialistov je v dôchodkovom veku. Celkovo sa to dotýka 26 percent, čiže viac ako štvrtiny všetkých ambulancií. Prisľúbených 75 percent paušálu z minulého roku je podľa šéfa SLK dlhodobo neudržateľných.

    „Žiadame preto všetkých kompetentných o riadne finančné zabezpečenie chodu nášho zdravotníctva a našich zdravotníckych zariadení. V opačnom prípade musíme byť reálne pripravení na to, že systém poskytovania zdravotnej starostlivosti nám skolabuje skôr, ako príde vrchol pandémie nového koronavírusu, respektíve bez ohľadu naň,” uzavrel.

    Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v reakcii pre TASR uviedlo, že do vyjednávania financovania a zmluvných podmienok medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti nevstupuje.

    „Vzhľadom na výnimočnú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 však situáciu dôsledne monitorujeme a riešime,” povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

    Podľa jej slov však MZ SR diskutuje s rezortom financií aj zdravotnými poisťovňami. Spoločné rokovanie na úrovni ministrov zdravotníctva, financií a zástupcov zdravotných poisťovní sa zrealizovalo aj minulý týždeň. Po uzavretí rokovaní budú o detailoch informovať.

    „Ubezpečujeme, že ministerstvo zdravotníctva vždy robí všetko pre to, aby bolo v sektore toľko peňazí, koľko reálne potrebuje,” uviedla.

    - Reklama -