SLEDUJEME ONLINE: FOTO Voľby sú v plnom prúde. Polícia vedie niekoľko konaní pre podozrenie z korupcie

    0
    Prezident SR Andrej Kiska s manželkou Martinou vhadzujú obálky s hlasovacími lístkami do volebnej schránky v Poprade (Autor: TASR)

    Novinárom to povedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel, ktorý sa zúčastnil na zasadnutí štátnej volebnej komisie. Bližšie k vedeným trestným konaniam nehovoril, polícia bude informovať podľa neho v najbližších dňoch. Z 27 podnetov bolo ostaných 19 priestupkov.

    Štátnu volebnú komisiu Ábel informoval, že priebeh volieb je pokojný. Na poriadok a pokojný priebeh krajských volieb dohliada viac ako 7000 policajtov. “Situácia je pokojná. Od siedmej sa spustili naše bezpečnostné opatrenia. Vonku je vyše 7000 policajtov, v priamom výkone sú takmer všetky dôležité služby,” uviedol.

    V strehu sú podľa jeho slov aj kriminalisti a vyšetrovatelia protikorupčnej jednotky NAKA. “Sú pripravení práve na to, aby riešili akékoľvek možné podozrenia z tzv. volebnej korupcie,” zdôraznil.

    Polícia sa podľa jeho slov na voľby pripravila v predstihu. V sociálne vylúčených komunitách jej špecialisti vysvetľovali ľuďom ich práva a možnosti. Podľa Ábela sa polícia snažila v čo najväčšej miere utlmiť “akékoľvek pokusy o nejakú volebnú korupciu a neférové voľby”.

    Polícia monitoruje aj rizikové oblasti, kde je nasadených viac policajtov. “Tam, kde si to situácia nevyžadovala, je taký počet hliadok, aby zabezpečili nerušený priebeh volieb a komfort voličov,” doplnil Ábel.

    Štátna komisia tiež rieši desiatky podnetov

    Krajské voľby sú pokojné, Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán rieši desiatky podnetov. Väčšinou ide o údajné porušenie volebného moratória. Novinárom to povedal predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány.

    “Štátna komisia sa momentálne zaoberá podnetmi od občanov. Väčšina z nich sa týka zachovávania volebného moratória,” uviedol Bárány. Zatiaľ sa nevedel vyjadriť k informácii, že v jeden z volebných komisií v Brezne sedí muž v mikine zelenej farby s logom extrémistickej strany. Upozornil na to čitateľ denníka Sme.

    “Vynasnažíme sa vec preveriť,” povedal Bárány, podľa ktorého štátna komisia zatiaľ nedostala informácie, že by niekde organizovane členovia okrskových komisií používali stranícke symboly. “Netrúfam si však vylúčiť, že sa na Slovensku nájde jedna či dve volebné komisie, kde člen takto nevhodne postupuje,” poznamenal Bárány.

    Spomínaný prípad by mal podľa neho riešiť aj predseda danej komisie, v ktorej osoba v mikine sedí. Od členov komisií šéf tej štátnej očakáva, že pri svojej úlohe budú postupovať nestranne. “Že nebudú vo volebnej miestnosti ani oblečením propagovať alebo kritizovať politickú stranu,” povedal Bárány.

    Štátna volebná komisia podľa jeho slov zbiera v prípade podnetov dôkazy a snaží sa o nápravu. O sankciách zatiaľ reč nie je. Podľa zákona za porušenie volebného moratória hrozia niekoľkotisícové pokuty. Riešili by sa v správnom konaní.

    Bárány tiež potvrdil, že niektorí členovia štátnej komisie sú v teréne a monitorujú situáciu okolo volieb. Väčšina z nich by však podľa predsedu mala byť na zasadnutí, aby bolo uznášaniaschopné a dokázalo okamžite reagovať na prichádzajúce podnety.

    Pollák išiel monitorovať voľby do rómskych osád

    Bývalý vládny rómsky splnomocnenec a súčasný člen štátnej volebnej komisie Peter Pollák išiel do terénu monitorovať priebeh krajských volieb. Navštívi Jarovnice v okrese Sabinov, Luník IX – mestskú časť Košice a Letanovce v okrese Spišská Nová Ves. Do terénu by mali ísť aj ďalší členovia štátnej komisie.

    “Vybrali sme tieto tri miesta, kde sa už v minulosti objavili podozrenia z volebnej korupcie,” vysvetlil svoj postup pre TASR Pollák, ktorý sa sústreďuje na problematiku kupovania hlasov.

    Avizoval, že v prípade podozrení v iných ako týchto troch “problematických oblastiach” sa presunie aj inam. Tvrdí, že ak sa mu potvrdia podozrenia, oznámi ich polícii aj komisii. 

    Do terénu by mali ísť aj ďalší členovia štátnej volebnej komisie. Tá na zasadnutí rieši podnety, programom volebného dňa aj možnú kontrolu volebných miestností.

    Policajný prezident Tibor Gašpar v piatok (3.11.) informoval, že polícia je pripravená zaoberať sa každým oznámením o volebnej korupcii alebo konaním, ktoré by narušovalo zákonný priebeh volieb. Vyzval občanov, aby takéto zistenia hlásili strážcom zákona.

    Hlasoval už aj Kiska

    V spoločnosti svojej manželky Martiny v sobotu vo volebnom okrsku číslo 2. v Poprade odovzdal svoj hlas v župných voľbách aj prezident SR Andrej Kiska. Po hlasovaní pred novinármi zdôraznil, že je potrebné ísť voliť. „Chcel by som vyzvať všetkých občanov, aby šli voliť, a to z dvoch dôvodov. Prvým je to, že župné voľby sú o našom bežnom živote, o školách, nemocniciach, cestách, kultúre, ale ten druhý dôvod je možno ešte dôležitejší, a to je, ktorým smerom sa bude uberať naša krajina. Aby nedostali hlasy extrémisti a novodobí fašisti,“ upozornil prezident. 

    Nový župan, ale aj poslanci, by mali podľa neho svoju úlohu brať ako službu krajine, mali by to byť ľudia, ktorí vidia Slovensko ako moderný proeurópsky štát. „Takto vidím úlohu nielen župana, ale aj poslancov, ktorých si dnes volíme, takto vidím úlohu všetkých politikov, ktorí pôsobia v našej spoločnosti,“ zdôraznil Kiska.

    Podľa neho viaceré regióny trápi predovšetkým nedostatočná infraštruktúra a tiež úroveň zdravotníctva a nemocníc. Práve tu vidí najväčší potenciál na zlepšenie. „Myslím si, že ľudia si môžu vybrať spomedzi kandidátov, niektorých poznám roky a verím, že všetci voliči si nájdu takých, ktorí to myslia s našou krajinou dobre,“ zhodnotil Kiska. Zároveň sa dotkol témy voľby cez internet, či voľby na diaľku, keďže o župné voľby býva už tradične najnižší záujem zo strany voličov. „Je úlohou Národnej rady, ako zvýšiť účasť voličov vo voľbách,“ konštatoval prezident. 

    Ísť voliť, je podľa neho v prvom rade právo, základom demokracie je to, že máme možnosť voliť. „Ak sa chceme sťažovať, ale nejdeme voliť, tak je to zlé. Je to zároveň aj naša povinnosť rozhodnúť, ako bude naša krajina vyzerať,“ dodal Kiska, ktorý sa dnes ešte chystá s rodinou do prírody, využiť pekné počasie. Dnes šiel voliť v sprievode manželky, o prezidentovho najmladšieho syna sa počas ich neprítomnosti starala staršia sestra Veronika. „Dokáže sa o neho úžasne postarať, je to taká jeho druhá mama,“ konštatoval prezident. S manželkou sa predtým o jednotlivých kandidátoch rozprávali, nie pri všetkých však mali rovnaký názor. „Presne viem, koho ona zakrúžkovala, ona vie, komu som dal hlas ja, nie vo všetkých menách sme sa zhodli, ale o tom je demokracia,“ uzavrel prezident.

    - Reklama -