SKOK!: Zákon o športe umožní klubom biznis so športujúcimi deťmi

    0
    Predsedníctvo strany SKOK (Autor: Facebook)

    Návrh zákona podľa Slovenskej občianskej koalície prináša mnohé pozitívne prvky. Na druhej strane však podľa strany obsahuje ustanovenia, ktoré umožnia športovým klubom robiť deťom problémy pri ich registrácii do iného klubu. „Takéto ustanovenia, ktoré umožňujú klubom vytĺkať peniaze od rodičov pri preregistrácii dieťaťa pod hrozbou zákazu vykonávať šport až na 12 mesiacov, majú už dnes vo svojich poriadkoch niektoré športové zväzy. Teraz hrozí, že takéto ustanovenia, ktoré sú v príkrom rozpore s Ústavou SR, umožní zväzom prijímať samotný zákon,“ hovorí člen výkonnej rady strany SKOK! Jaroslav Pilát.

    Deti by nemali byť vydané na pospas športových zväzov

    SKOK! navrhuje do zákona doplniť ochranu maloletých detí, aby neboli vydané napospas svojvôli športových zväzov a klubov. „Máme informácie o konkrétnom prípade zo súčasnosti, keď chce maloletý hráč odísť z jedného klubu do druhého a je požadovaná platba 3 500 eur za jeho odregistrovanie klubom, aby nemusel 12 mesiacov nehrať. Hovoríme stále o 13-ročnom dieťati, nie o nejakých profesionálnych športovcoch,“ dodal Antala. Ministerstvo školstva už spustilo medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu zákona o športe, ktorý pripravila odborná pracovná skupina pod vedením predsedu parlamentu Petra Pellegriniho.

    Návrh zákona pripravovali vyše roka

    Návrh zákona pripravovali odborníci takmer rok a pol. Do jeho prípravy sa zapojilo viac ako 80 akademikov, štátnych zamestnancov, advokátov, ale najmä športovcov. Dôležitým prvkom návrhu je napríklad nový informačný systém, v ktorom bude povinnosť zaregistrovať sa. Systém následne zverejní údaje o športových organizáciách, športovcoch i športových odborníkoch. V databáze budú zverejnené aj zmluvy, ktoré preukážu hospodárenie s verejnými financiami, ale aj sponzorské dary, prostredníctvom tzv. transparentného účtu. Ten, kto bude žiadať podporu z verejných zdrojov, musí mať status „spôsobilý“. Systém ho takto označí len pri dodržiavaní pravidiel.
     

    - Reklama -