SIS hodnotila: Zverejnila odtajnenú časť správy o svojej činnosti

    0
    Slovenská informačná služba - ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Služba v hodnotenom období nezaznamenala spravodajské poznatky o riziku bezprostredného teroristického útoku voči SR ani o plánovaní alebo realizácii teroristického útoku na území SR alebo o konkrétnej teroristickej hrozbe voči občanom a záujmom SR v zahraničí,” uvádza sa na internetovej stránke SIS v sekcii Pre vás.

    Potenciál teroristickej hrozby na území SR bol determinovaný predovšetkým bezpečnostnou situáciou v tých členských krajinách Európskej únie (EÚ), ktoré sú terorizmom najpostihnutejšie.

    V roku 2018 nedošlo v Európe k realizácii teroristického útoku veľkého rozsahu a zároveň došlo oproti predchádzajúcemu roku k zníženiu počtu úspešne realizovaných menších individuálnych teroristických útokov, a to aj vďaka zmareniu viacerých útokov inšpirovaných propagandou džihádistickej organizácie Daesh, uvádza sa ďalej v odtajnenej časti Správy o činnosti SIS.

    SIS vzhľadom na uvedené informácie prioritne zamerala spravodajskú pozornosť na prítomnosť organizácie Daesh v európskom priestore a informovala externých príjemcov zo zákona o ňou realizovaných aktivitách, o jej kapacitách a o možných teroristických hrozbách tejto organizácie vo virtuálnom priestore.

    Príjemcom zo zákona poskytla aj informácie o novom trende využitia sofistikovaného modu operandi s použitím chemických a biologických toxínov, zaznamenaného pri zmarených útokoch, ako aj o závažnosti fenoménu radikalizácie vo väzniciach a o jeho vplyve na bezpečnostné prostredie v Európe v budúcnosti. Slovenská tajná služba poukázala na to, že stále nepominula teroristická hrozba ani zo strany ďalšieho významného aktéra na globálnej džihádistickej scéne – jadra al-Káidy a jeho odnoží a spriaznených skupín.

    SIS zároveň upozornila externých príjemcov zo zákona na vyššiu pravdepodobnosť teroristických/bezpečnostných incidentov počas významných masových športových podujatí medzinárodného charakteru, ktoré predstavovali atraktívny potenciálny cieľ teroristov.

    “Moslimská komunita v SR sa vo všeobecnosti v hodnotenom období naďalej prejavovala umiernene. Virtuálne aktivity stúpencov islamu žijúcich v SR boli zamerané najmä na zverejňovanie prípadov náboženskej nenávisti v spoločnosti a verbálnej agresie voči utečencom, moslimom a symbolom islamského náboženstva. Na udalosti týkajúce sa teroristických útokov s islamistickým pozadím moslimská komunita v SR verejne nereagovala a nebolo zaznamenané ani otvorené šírenie džihádistického obsahu alebo zverejňovanie sympatií k džihádistickým organizáciám. Napriek tomu boli aktivity niekoľkých jednotlivcov na sociálnych sieťach identifikované ako potenciálne rizikové,” píše sa ďalej v odtajnenej kapitole správy.

    - Reklama -