SDKÚ: Protikorupčný kurz by mali absolvovať politici

    0
    Pavol Frešo (Autor: SITA)

    „V našej krajine je, žiaľ, v mnohých prípadoch korupcia vnímaná ako súčasť našej kultúry. Ak niekto hovorí, že nie je, tak je to mylná predstava. Korupcia je choroba, ktorá postupne ničí národ. Boj proti nej musí byť celoplošný, nielen pri vybraných kategóriách,“ dodal.

    Podľa vládnej novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti bude podmienkou na výkon zdravotníckeho povolania aj absolvovanie vzdelávania o protikorupčnom správaní, ktoré sa preukazuje osvedčením o absolvovaní príslušného vzdelávacieho programu, ktorý zabezpečuje Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave samostatne alebo v spolupráci so zamestnávateľmi. Absolvent štúdia v zdravotníckom študijnom odbore, ktorý získal odbornú spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania, je povinný získať osvedčenie o absolvovaní vzdelávania o protikorupčnom správaní do jedného roka od začatia výkonu zdravotníckeho povolania.

    Odvážnejšia Radičová

    „V zdravotníctve, rovnako ako vo všetkých oblastiach života na Slovensku, sa, žiaľ, môžeme stretnúť s korupciou. Je našou povinnosťou ju eliminovať. Vláda však pri príprave tohto zákona využila negatívne nálady v spoločnosti a zo zdravotníckych pracovníkov urobila samostatnú kategóriu – úplatkárov bez výnimky. Je to dehonestácia lekárskeho stavu,“ reagoval podpredseda Sekcie zdravotníctva SDKÚ Valerián Potičný.

    Pre SDKÚ je jedným z najprotikorupčnejších opatrení v histórii samostatnosti zverejňovanie zmlúv na internete. To na návrh strany zaviedla vláda Ivety Radičovej. Kabinet Roberta Fica k žiadnemu podobne odvážnemu kroku nenabral odvahu. „Ak chceme skutočne úprimne bojovať proti korupcii, musíme riešiť všetky oblasti verejného života, nielen zdravotníctvo. V prvom rade má byť protikorupčný kurz povinný pre všetkých ministrov a poslancov. Zároveň je nevyhnutné, aby politici zverejňovali podrobné majetkové priznania,“ dodal predseda Sekcie spravodlivosti SDKÚ-DS Ján Keselý.

    - Reklama -