S vyhostením ruských diplomatov z USA je to vraj úplne inak. Barack Obama varuje pred „fake news“, ale sám ich šíri, objavil komentátor

    Erik Best, americký novinár (Autor: Petr Merta)

    USA vyhostili 35 ruských diplomatov pre hackerské útoky. Aspoň to pred niekoľkými dňami hlásali titulky mnohých svetových médií. Publicista a vydavateľ bulletinu The Fleet Sheet Erik Best vo svojej pravidelnej glose Final Word v pondelok upozornil, že skutočnosť bola úplne iná.

    Mnohé napovedal už samotný titulok „Obamove fake news“, teda falošné správy. Upozorňuje totiž, že ak si pozorne prečítame oznámenie Bieleho domu o vyhostení 35 ruských diplomatov, zistíme, že išlo o odpoveď na šikanovanie amerického diplomatického personálu v Rusku.

    S údajnými hackerskými útokmi v oficiálnom oznámení, ako Best píše, neexistuje žiadna súvislosť. „Biely dom však schválne vytváral dojem, že 35 vyhostených Rusov sa snažilo ovplyvniť prezidentské voľby,“ konštatuje.

    „Vyzerá to presne ako ,fake news‘, ,postfaktická‘ politika a ,clickbait‘, pred ktorými nás Obamova administratíva varuje – spájajú sa dve veci, ktoré spolu nie sú v priamej spojitosti, a vytvára sa dojem, že medzi nimi existuje príčinná súvislosť. České médiá na to skočili. Ale to je v poriadku, pretože šírenie fake news v mene ,dobrej veci‘ je predsa chvályhodné, nie?“ napísal Erik Best.

    - Reklama -