S utečencami je všetko inak. Nemecko včera pribuchlo dvere a vlna udalostí pokračuje

    0
    Ilustračné foto: Brandenburská brána (nem. Brandenburger Tor) presvitá cez vlajku EÚ (Autor: SITA)

    Maďarsko sa už od začiatku bráni proti tomu, aby akákoľvek krajina vracala utečencov späť na jeho územie. Podľa maďarského ministra zahraničia Pétera Szijjártóa sa už nedá znenie Dublinského dohovoru uviesť do praxe. V rámci Dublinského dohovoru pritom platilo, že za azylový proces je zodpovedná prvá krajina EÚ, do ktorej migrant vstúpil. „Ak niekto odíde zo Sýrie do Európy, je fyzicky nemožné, aby vstúpil do EÚ cez Maďarsko. Práve preto neexistuje žiadny dôvod posielať Sýrčanov späť do Maďarska.“ Minister Szijjártó následne označil početné vyhlásenia politikov smerom k migrantom za nezodpovedné, pretože si ich mohli vyložiť ako priame pozvanie do Nemecka, a teda zároveň aj do celej Európy.

    Celý text z Reuters si môžete v angličtine prečítať TU

    Agentúra Reuters pripomína, že Nemecko rozhodlo o otvorení svojich hraníc sýrskym utečencom v auguste, čím sa vzdalo dublinských pravidiel. Od tej chvíle však čelí mohutnej migračnej vlne, ktorá dnes predstavuje takmer milión ľudí a s ktorou sú spojené značné problémy. Samotné Maďarsko vybudovalo v septembri na hraniciach so Srbskom plot a núti migrantov, aby vstupovali do EÚ cez Chorvátsko. Migračná vlna sa teda prehnala cez Slovinsko, ktoré pred pár dňami oznámilo, že na hraniciach s Chorvátskom plánuje vybudovať ochranný plot. Hraničné priechody však hodlá podľa slov slovinského premiéra Mira Cerara nechať aj naďalej otvorené.

    Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere čelí kritike pre rozhodnutie vracať utečencov späť aj na domácej pôde. Jeho rozhodnutie je podľa denníka Deutsche Welle (DW) označované za „nehumánne a nepraktické“. Niektorým nemeckým politikom tiež prekáža, že to s nimi vopred nekonzultoval. Hlavným argumentom odporcov je však skutočnosť, že obnovenie Dublinského dohovoru bude mať v skutočnosti len veľmi malý vplyv na aktuálnu situáciu. Nemecko navyše potrebuje na opätovné zavedenie dublinského systému vedieť, z akej krajiny EÚ prišli migranti na jeho územie.

    „Utečenci si to však budú nechávať pre seba a okolité krajiny nebudú mať žiadnu motiváciu brániť im v ceste. Preto bude Berlín značne závislý od spolupráce so svojimi európskymi partnermi, a to napriek tomu, že kancelárka minulý mesiac vo svojom prejave v Európskom parlamente označila Dublinský dohovor za zastaraný. Už dnes sú úrady pre migráciu a utečencov výrazne preťažené. S ďalšími kontrolami by sa spracovanie nevyriešených žiadostí len ďalej predĺžilo. Pôvodne zamýšľala nemecká vláda celý proces urýchliť, ale teraz sa dopúšťa pravého opaku,“ argumentuje komentátor DW Christoph Hasselbach.

    Celý text z Deutsche Welle si môžete v angličtine prečítať TU

    Aj napriek svojej kritike Hasselbach aktuálny názorový obrat nemeckej vlády schvaľuje a považuje ho za správny. „Nemeckí politici tak predovšetkým posielajú správu svojim občanom, partnerom v EÚ aj samotným žiadateľom v tom zmysle, že krajina si nemôže dovoliť akceptovať nekonečný prílev státisícov migrantov. Gesto Merkelovej z augusta bolo chybou, čiže teraz sa snaží de Maiziere dostať džina späť do fľaše. Samozrejme s požehnaním Merkelovej, bez ktorej by len ťažko mohol podobné rozhodnutie verejne oznámiť. Obaja bezpochyby prihliadajú na stratu dôvery voličov, z čoho profitujú konkurenčná Alternatíva pre Nemecko (AfD) a ďalšie obdobné strany,“ uzatvára komentátor DW.

    - Reklama -