S premiérom protesty ani len nepohli. Počas nich sa chválil s 33 miliónmi eur pre mliekarov. Výrobcovia z nich však neuvidia ani cent

    0
    Robert Fico pripíja slovenským mliekom na dotácie (Autor: TASR)
    Protesty v uliciach organizované opozíciou sa na vládnom PR na sociálnej sieti nijako nepodpísali. Na profile Roberta Fica sa v čase pochodu k Bonaparte a protestu v Košiciach objavilo video, ktoré nemalo nič spoločné s protestami. Išlo o krátky záznam z tlačovky premiéra a ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej. 
     
    Fico na úvod videa vraví, že patrí k tým, ktorí majú radi mlieko a vyzýva Slovákov, aby pili mlieko, čím by mohli vraj pomôcť slovenským poľnohospodárom v kríze. Nasleduje prípitok mliekom, ktoré za cvakania fotoaparátov nalieva Robert Fico osobne a nabáda ministerku, aby sa mlieka nebála a pripíja „na slovenské mlieko“. 
     
    O protestoch v Bratislave a Košiciach sme podrobne písali TU.
     
    V komentári k videu na premiérovom profile svietia informácie o alarmujúcich počtoch slovenských farmárov, ktorí chcú ukončiť produkciu mlieka. „Ohrozené sú tisícky pracovných miest. Nikdy som sa neotočil slovenským poľnohospodárom chrbtom a neurobím to ani teraz,“ vyhlasuje Fico na Facebooku. 

    Mliekari nedostanú nič 

    Do mliekarenskej výroby na Slovensku poputuje 33 miliónov eur, ktoré na tieto účely vyčlenil rezort financií v spolupráci s ministerstvom pôhospodárstva, ale samotní mliekari z tejto štedrej dotácie pravdepodobne neuvidia ani euro. 
     
    Vďaka zrušeným kvótam na mlieko v rámci EÚ a sankciám uvaleným na Rusko, ktorú sú podľa vlády hlavnými dôvodmi poklesu dopytu po slovenskom mlieku, sa desiatky miliónov pre mliekarov hodia. Je v tom však jeden háčik. 
     
    Podľa pravidiel Európskej únie nie je možné peniaze dať priamo na výrobu mlieka. Na čo presne pôjdu desiatky miliónov eur zo štátneho rozpočtu, upresnila na spoločnej tlačovke s premiérom ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. „Pomoc poskytneme na zber údajov cez plemenárske služby. Budeme zbierať údaje nielen o živočíšnej výrobe, ale aj o celej ekonomike podniku. Tieto údaje pomôžu k tomu, aby sme pre budúce roky vedeli nastaviť systémové opatrenia tak, aby sme takéto ad hoc situácie každý rok nezažívali,“ upresnila šéfka rezortu Gabriela Matečná. 
     
    Z vyjadrení ministerky vyplýva, že 33 miliónov eur pôjde len na zbieranie údajov a dát o živočíšnej výrobe, ale samotní výrobcovia mlieka neuvidia z veľkej dotácie ani cent. 
     
     
    - Reklama -