S novým rokom hrozia teroristické útoky. Maroko nezaháľa a nasadilo 100 000 vojakov a policajtov

    0
    Ulice miest v Maroku stráži armáda (Autor: SITA)
    Ulice marockých miest stráži od dnes 100 000 ozbrojených členov bezpečnostných jednotiek. Celá krajina je v stave maximálnej pohotovosti. Kráľovstvo pristúpilo k tomuto kroku, keď sa ocitlo na zozname štátov, ktoré majú na muške militanti z takzvaného Islamského štátu. Objavili sa totiž informácie, že by sa práve Maroko mohlo stať 31. decembra terčom chemického útoku. 
     
    Spravodajské služby viacerých európskych krajín varovali vo svojich správach pred prípadnými útokmi a dokonca poskytli aj detaily plánov IS. Na zozname ohrozených krajín sú všetky štáty koalície, ktorá bojuje proti militantom a Maroko je medzi týmito krajinami tiež. Hlavné turistické centrá a miesta, na ktorých sa zdržiava veľké množstvo ľudí budú hlavným cieľom bezpečnostných zložiek rozmiestnených po krajine. 
     
    Autobusové stanice, letiská, turistické atrakcie a všetky pamiatky budú počas nasledujúcich dní strážiť muži zákona. Vláda nechce nechať nič na náhodu a vyhlásila, že ochráni krajinu pred akýmikoľvek hrozbami. Sprísnené bezpečnostné opatrenia platia aj pri vstupe do Maroka. Na mobilizáciu bezpečnostných zložiek dozerá generálny štáb kráľovských ozbrojených síl. 

    Všetko je zatvorené 

    Počas mimoriadnych bezpečnostných opatrení sú v Maroku zatvorené školy a úrady. Policajtov a vojakov zase stiahli z dovoleniek. V polovici decembra zatkli marocké bezpečnostné zložky deväť nebezpečných mužov, ktorí podľa marockých spravodajských služieb plánovali spáchať útoky podobné tým, ktoré v novembri otriasli Parížom. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.
     
    - Reklama -