S kým sa to bratáš, Donald? S Ruskom? Novinári reptajú a predkladajú tvrdenia o väzbách Trumpa na Moskvu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Cassidy pripomína, že podľa telefonických záznamov boli členovia Trumpovho tímu minulý rok opakovane v kontakte s príslušníkmi ruských spravodajských služieb. „Americkí spravodajcovia doteraz neobjavili žiadne priame dôkazy, ktoré by svedčili o ,objednávke‘ služieb hakerov. Ale je znepokojujúce, ako pochvalne sa Trump vyjadruje o Putinovi. Ešte závažnejšie je to, že Flynn hovoril s ruským veľvyslancom v deň, keď prezident Obama vyhostil 35 ruských diplomatov,“ cituje text z denníka The New York Times.

    „Flynnova konverzácia s Kislyakom mala podľa Bieleho domu len zdvorilostný charakter. No pravdepodobne ju nahrávala Národná bezpečnostná agentúra. Nepoznáme jej presný obsah, ale Biely dom, ministerstvo spravodlivosti a FBI mali prístup k prepisu. Minulý štvrtok tak denník The Washington Post referoval o tom, že Flynn hovoril s ruským veľvyslancom o Obamových sankciách, čo by bolo jasným porušením diplomatického protokolu a možno aj zákona,“ usudzuje Cassidy.

    Odstúpenie Flynna z jeho funkcie považuje Cassidy vo svetle správ publikovaných v denníku The Washington Post za nevyhnutné. Zároveň volá po ďalšom vyšetrení väzieb prezidenta Trumpa na Rusko. „Prezident síce tvrdil, že nevie nič o tom, že by Flynn v onom rozhovore riešil sankcie, ale teraz už vieme, že ministerstvo spravodlivosti na základe správ od FBI varovalo Biely dom, že by Flynn mohol byť vzhľadom na vedené rozhovory potenciálne vydierateľný.“

    Súčasná najvyššia štátna zástupkyňa Sally Yatesová, ktorú Trump vyhodil z ministerstva spravodlivosti pre jej nesúhlas so zákazom vstupu občanov siedmich moslimských krajín do Spojených štátov, osobne varovala Trumpovu administratívu. „Nie je však vôbec jasné, čo sa dialo v Bielom dome ďalej,“ píše Cassidy s tým, že existujú v podstate tri možnosti. „Buď sa snažia Trump a jeho spolupracovníci o normalizáciu vzťahov s Ruskom, ktorá bude slúžiť záujmom Ameriky, alebo možno Trumpovo správanie vysvetliť tým, že považuje autoritára Putina za svoj vzor,“ uviedol.

    „Treťou možnosťou je, že Trumpa ovláda ruská vláda. V januári sa napokon písalo o tom, že Kremeľ zozbieral na amerického prezidenta kompromitujúci materiál. Jediným možným spôsobom, ako predísť ďalším špekuláciám, je odštartovať skutočne nezávislé vyšetrovanie, ktoré sa bude zaoberať ovplyvňovaním volieb Ruskom a Trumpovými väzbami na Moskvu,“ uzatvára Cassidy.

    Denníky The New York Times aj The Washington Post vo svojich textoch o údajných väzbách Trumpa na Rusko pracujú s anonymnými zdrojmi, čo kritizuje redaktor servera Breitbart Joel B. Pollak. „NYT píše o nejakých bezmenných úradníkoch, ktorí boli zdesení množstvom kontaktov a Trumpovou chválou Putina. Denník pritom nepíše o tom, kto ten kontakt inicioval. Vyzerá to teda tak, že žiadna kauza sa nekoná. Je tiež zaujímavé, že The New York Times píše o analyzovaní telefonických hovorov FBI, o ktorom som napriek veľkej nevôli liberálnych novinárov informoval tento týždeň,“ konštatuje Pollak so značným zadosťučinením.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -