S fašistami sa vraj nehlasuje, ale štátny prevrat sa s nimi robiť môže a má. Vladimír Palko opäť zaťal do živého

    0
    Vladimír Palko (Autor: SITA)
    Palko v úvode textu porovnáva prístup médií k dianiu na Ukrajine po voľbách v roku 2012, keď sa do ukrajinského parlamentu dostala aj strana Svoboda na čele s Olehom Tiahnybokom. „Európsky parlament vydal varovnú rezolúciu, v ktorej označil stranu Svoboda za rasistickú, antisemitskú a xenofóbnu. Tiež vyzval demokratické ukrajinské politické strany, aby sa so Svobodou nespájali do vládnej koalície,“ pripomína exminister reakciu Bruselu. 
     
    Spomínanou reakciou sa však politicko-historické okienko o Ukrajine nekončí. Palko ďalej pripomína, že už dva roky po voľbách do Verchovnej rady davy na Majdane zvrhli vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča a zo strany Svoboda sa stala jedna z koaličných strán. 
     
    Svoboda pritom nebola jediná ukrajinská strana označovaná v minulosti za extrémistickú. „Neformálnou, ale významnou súčasťou síl, ktoré uskutočnili Majdan, bol Pravý sektor Dmytra Jaroša, zoskupenie ešte radikálnejšie ako Svoboda. Prívrženci Pravého sektora boli bojovou zložkou Majdanu. Obe tieto zoskupenia sú vyjadrením západoukrajinského nacionalizmu a sú ideovými nástupcami predvojnovej a vojnovej OUN-UPA Stepana Banderu,“ píše Palko. 
     
    Bývalý politik a autor kníh Boj o moc a tajná služba a Levy prichádzajú nezabúda ani na to, že aktivity Pravého sektora sa premietli i do tragédie v Odese v máji 2014, keď prívrženci Majdanu upálili v Dome odborov vyše štyridsať prívržencov Antimajdanu. Palko opäť pripomína, že nedošlo k riadnemu vyšetreniu a odsúdeniu páchateľov, ale EÚ vtedy napriek všetkému novú ukrajinskú vládu bez problémov prijala. 
     
    „S lídrami koalície vrátane Tiahnyboka sa stretol popredný republikánsky senátor John McCain. Vládu podporili americké a európske liberálne médiá. A samozrejme, že vývoj bez problémov prijali a podporovali i slovenské liberálne médiá,“ vracia sa Palko pár rokov do minulosti. 

    Označenie: Fašisti

    Súvislosť udalostí na Ukrajine s potratovým zákonom predloženým ĽSNS sa môže zdať nulová, ale Palko v texte objasňuje, kde vidí v týchto dvoch rôznych témach paralelu. 
     
    „Ak sa používa označenie fašisti v prípade kotlebovcov, ako sa potom možno tomu vyhnúť pri zaradení ukrajinských extrémistov?“ kladie si exminister vnútra rečnícku otázku, ktorú si vzápätí aj zodpovedá. 
     
    Extrémisti na Ukrajine podľa Palka „formulujú svoje názory na minulosť podstatne otvorenejšie a razantnejšie ako kotlebovci na Slovensku“ a napriek tomu nie sú terčom takej kritiky. 
     
    Bývalý politik pripomína aj informovanie verejnosti o udalostiach na Majdane, ktoré niektoré médiá často opisovali s tým, že účasť extrémistov na protestoch mala byť iba ruskou propagandou, poprípade ju zľahčovali ako bezvýznamnú. „Ironicky by sme mohli poznamenať, že túto proruskú propagandu odštartoval Európsky parlament už dva roky pred Majdanom, keď varoval pred stranou Svoboda,“ dodáva Palko. 
     
    „Toto všetko naše médiá podporovali. A kresťania nesmú hlasovať proti ničeniu nenarodených detičiek, lebo je to návrh kotlebovcov,“ vysvetľuje zdanlivo neviditeľné prepojenie medzi vnímaním extrémizmu na Ukrajine a na Slovensku. 
     
    „S fašistami sa vraj nehlasuje, ale štátny prevrat sa s nimi robiť môže a má,“ myslí si Palko o postoji liberálnych médií s extrémizmu. 
     
    Pro-life ľudia by dnes mohli podľa Vladimíra Palka svojim mediálnym kritikom povedať napríklad toto: „Nebojte sa. Nejdeme s kotlebovcami robiť štátny prevrat. Ani s nimi nejdeme vytvoriť vládu. Pretože vieme, v čom je ich politika neprijateľná. Budeme hlasovať za ich návrh na lepšiu ochranu nenarodených, lebo to je to dôležitejšie. A čudujeme sa, že vzhľadom na to, čo všetko ste nedávno ospravedlňovali a podporovali v susednom štáte, nám to vyčítate práve vy.“
     
    Celý text nájdete TU
     
    - Reklama -