S brexitom to vyzerá veľmi zle. Najvyšší súd prišiel so zásadným rozhodnutím

    0
    Škótska vlajka (Autor: TASR)
    Na vystúpenie z Európskej únie musí daný štát aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa začne celý proces vystúpenia z európskych štruktúr. Briti si v referende síce odhlasovali, že chcú vystúpiť z EÚ, ale najvyšší súd teraz celú situáciu ešte viac skomplikoval, keď rozhodol, že parlamenty v Škótsku a Walese sa môžu odvolať na súd s tým, že chcú zasiahnuť do tohto procesu. 
     
    Rozhodnutie najvyššieho súdu prakticky znamená, že vláda Škótskej národnej strany (SNP) Nicoly Sturgeonovej má za sebou veľké víťazstvo. Od chvíle, keď boli známe výsledky referenda o brexite, Sturgeonová požadovala, aby Škótsko malo slovo pri rozhodovaní o vystúpení z EÚ. Väčšina obyvateľov Škótska totiž hlasovala za zotrvanie v Únii a v prípade brexitu sa SNP viackrát vyhrážala vlastným, škótskym referendom o vzťahu k EÚ.  
     
    O dva týždne sa navyše bude Najvyšší súd Veľkej Británie zaoberať odvolaním, ktoré podala vláda proti rozsudku, podľa ktorého musia s aktiváciou článku 50 súhlasiť aj poslanci parlamentu. Proces sa v tejto veci začne 5. decembra. Rozhodnutie sa očakáva v januári budúceho roka. Premiérka Theresa Mayová chce pritom článok 50 aktivovať už v máji 2017. Celý proces vystúpenia z EÚ potom trvá dva roky. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
     
    - Reklama -