S Islamským štátom bojuje aj FBI. Takéto sú doterajšie úspechy

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Proti teroristom zo samozvaného Islamského štátu aktívne bojuje americká Federálna bezpečnostná služba, FBI, v spolupráci s americkou armádou na poli internetu už viac ako dva roky. Zameriava sa najmä na počítačových expertov medzi džihádistami, ktorí stoja za hackerskými útokmi, internetovým náborom nových džihádistov a šírením propagandy ISIS.

    Takouto skupinov špecialistov, ktorí fungujú ako internetový megafón na propagandu Islamského štátu, je aj po anglicky hovoriace združenie, ktoré FBI nazýva Légia. Za posledné dva roky sa FBI v spolupráci s americkou armádou podarilo lokalizovať a eliminovať takmer tucet odborníkov v oblasti IT z tejto skupiny, ktorí pôsobili pri ISIS, vrátane lídra skupiny Junaida Hussaina, a ďaľších takmer 100 z nich zadržali. Légia stojí aj za nabádaním potenciánych džihádistov v Európe na takzvané útoky osamelých vlkov.

    Lídra skupiny Husseina zabil americký dron v auguste 2015 v sýrskom meste Rakka po tom, ako ho FBI vystopovalo a nejaký čas sledovalo. S jeho „dedičstvom“ však agentúra zápasí dodnes, uviedol Andrew McCabe, riaditeľ FBI.

    Systém, akým agentúra vyhľadáva ľudí stojacich za internetovou propagandou ISIS, je založený na jej rozsiahlom prístupe k informáciám a schopnosti preosievať tieto informácie. Prostredníctvom selekcie informácií na sociálnych sieťach dokáže FBI efektívne vyhľadávať sympatizantov s Islamským štátom a spomedzi nich vytipovať takých, ktorí predstavujú potenciálne riziko. Cez takzvaných followerov sa agentúra následne dokáže dostať k samotným tvorcom a šíriteľom propagandy a následne ich odstrániť.

    Aj napriek snahe Federálnej bezpečnostnej agentúry je podľa NY Times sila internetovej propagandy ISIS stále nezanedbateľná. Kompetentní predstavitelia bezpečnostných zložiek však prízvukujú, že spoločné úsilie FBI a americkej armády prináša na poli boja proti islamistickej propagande svoje výsledky. Dá sa podľa nich vo všeobecnosti považovať za úspešné, lebo nebezpečenstvo zo strany Légie bolo vplyvom tohto úsilia značne zredukované. ISIS totiž nebol zatiaľ schopný nahradiť Hussaina ani ostatných hackerov, ktorí boli eliminovaní novými špecialistami rovnakého kalibru. 

    Autor: Dominik F.

    - Reklama -