S Clintonovou sa vraj vrátia „humanitárne vojny“ USA, tvrdí ruský politológ

    0
    Hillary Clintonová (Autor: SITA)

    „Je zrejmé, že vrchní predstavitelia amerického ministerstva zahraničia očakávajú nástup Hillary Clintonovej do Bieleho domu, pretože ich spájajú spoločné názory na zahraničnú politiku a hlboká nenávisť voči Rusku,“ tvrdí Orlov s tým, že po Barackovi Obamovi politikom chýba vodca, ktorý bude schopný postupovať tvrdo a rozhodne a nebude sa vyhýbať priamym vojenským intervenciám.

    „A teraz sme svedkami príprav na drastické zmeny v politike Washingtonu, ktorá sa navráti k praxi priamych vojenských intervencií, nespočetných vojen v zámorí a pokračujúcim zásahom do vnútorných vecí suverénnych štátov v mene národných záujmov USA a ochrany demokratických hodnôt,“ píše Orlov a pripomína nedávny list adresovaný Barackovi Obamovi, v ktorom ho 51 diplomatov, čo je podľa neho číslo na americké pomery absolútne bezprecedentné, žiada o priamy zásah voči sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

    Ten podľa diplomatov porušuje dohody o prímerí, čím údajne posilňuje Islamský štát. Jediná možnosť, ako teroristickú organizáciu poraziť, je teda zvrhnúť sýrsky režim. A to aj napriek tomu, že sa mu darí bojovať s teroristami.

    Washingtonu dochádza trpezlivosť

    Ako Orlov pokračuje, list prišiel len niekoľko dní po tom, ako sa americký minister zahraničia John Kerry vyjadril, že Washingtonu „dochádza trpezlivosť“ s neustálym porušovaním prímeria, čo by si malo Rusko uvedomiť. Následne však svoje slová dementoval nielen on sám, ale aj jeho hovorca John Kirby s tým, že nešlo o žiadnu vyhrážku smerom k Rusku.

    „Podľa Kirbyho chcel Kerry len vyjadriť svoje sklamanie nad skutočnosťou, že Rusko nevyužíva svoj plný vplyv, o ktorom USA vedia, že ho má, na to, aby dosiahlo výsledky, ktoré chce Washington,“ píše Orlov v komentári na portáli Journal Neo.

    Kerry sa pritom na konci marca vyjadril, že je „absurdné“, že by Rusko dosiahlo posilnenie svojho vplyvu na Blízkom východe pomocou svojich operácií v Sýrii. Uviedol zároveň, že sa USA s Ruskom rozhodne nespojili, aj keď majú v niektorých oblastiach podobné strategické záujmy. Rusko v mnohých prípadoch Spojeným štátom len „pomohlo niečo dosiahnuť“, či už išlo o iránsku jadrovú dohodu, alebo o odstránenie chemických zbraní zo Sýrie.

    „Je jasné, že Pentagon čaká na to, keď nastúpi do úradu Clintonová. Nie je náhoda, že sa NATO rozhodlo vyslať štyri batalióny do Poľska a pobaltských štátov, aby tak boli pri ruských hraniciach čo najbližšie,“ tvrdí Orlov o zvyšujúcej sa vojenskej prítomnosti NATO vo východnej Európe. Prípravy na vojnu s Ruskom prebiehajú na viacerých frontoch, či už formou „farebných revolúcií“ sponzorovaných zo strany USA, alebo práve prílivom jednotiek NATO.

    Clintonová bude spolupracovať s krajinami Arabského polostrova

    Clintonová navyše podľa Orlova využije svoj vplyv na krajiny Arabského polostrova, ako sú Katar či Saudská Arábia, aby ďalej „dusili“ ruskú ekonomiku prostredníctvom neustáleho znižovania cien ropy. Saudovia pritom „chytro odvracajú pozornosť ruských predstaviteľov sériou významných oficiálnych návštev, ktoré podnikajú mnohí vyslanci, sľubujúc pestrú škálu rôznych dohôd, s ktorých naplnením však vôbec nepočítajú“. Nielen Katar, ale aj Saudská Arábia totiž Rusko vnímajú ako svojho nepriateľa.

    „Nie náhodou vyrazil saudskoarabský korunný princ Mohamed bin Salman nedávno na návštevu Washingtonu, kde dal Clintonovej 20 % financií celej jej kampane výmenou za to, že USA zavrhnú všetky obvinenia voči Saudskej Arábii z jej napojenia na teroristov,“ uvádza Orlov a dodáva, že Katar aj Saudská Arábia si už na Clintonovú stavili dávno a dúfajú, že im vráti všetky ich investície do „plienenia Sýrie, Iraku, Jemenu a Líbye“. A tak Rusku zostáva už len niekoľko mesiacov, kým „Hillary Clintonová nezačne ,novú‘ politiku ,starej americkej agresie‘.“

    - Reklama -