Ryžu z Fukušimi budú predávať aj v Európe. Kto si na nej pochutí ako prvý?

    0
    Zásah v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima poškodenej v roku 2011 zemetrasením (Autor: TASR)
    Z Fukušimi privezú do Veľkej Británie v prvej dodávke takmer dve tony ryže z Fukušimy nazývanej Ten no Tsubu. Ostrovná monarchia sa tak stane prvou krajinou, ktorá prijme tovar z japonského regiónu zamoreného v roku 2011 rádioaktivitou z poškodenej jadrovej elektrárne. 
     
    Predaj tohto druhu ryže povolila britská vláda po dlhodobom naliehaní rodákov z Fukušimi žijúcich v Londýne, ktorí viedli kampaň proti správam o tom, že by mohli byť rastliny vypestované v tejto oblasti zdraviu škodlivé. 
     
    „S Veľkou Britániou, ako potravinárskou veľmocou dúfame, že rozšírime predaj ryže z prefektúry (Fukušima) aj do ďalších členských krajín Európskej únie,“ uviedol Nobuo Ohashi z japonskej farmárskej skupiny Zen-Noh. 
     
    Napriek ubezpečeniam o zdravotnej nezávadnosti ryže z prefektúry Fukušima musí tovar prejsť kontrolou rádioaktivity buď v Japonsku alebo v krajine kam tovar dovážajú. Ešte v roku 2013 unikalo z poškodenej jadrovej elektrárne vo Fukušime 300 ton rádioaktívnej vody denne. Dnes japonská vláda tvrdí, že ryby ulovené v okolí pobrežnej elektrárne nie sú kontaminované. 
     
    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU
     
     
     
    - Reklama -