Rusov správy z Berlína nepotešia, zato Obama môže otvárať šampanské

    0
    Ilustračné foto: Hackeri (Autor: SITA)

    Analýza podľa neho ukázala, že tieto akcie boli rovnaké ako kybernetické útoky z minulosti. Išlo o akcie skupiny ATP28, ktoré sa odohrali predvlani a boli namierené aj proti nemeckému parlamentu. Ako dodal, existujú indície, že “v pozadí sú ruské zdroje”.

    APT je skratka z anglického spojenia Advanced Persistent Threat (pokročilá trvalá hrozba). Kampaň APT28 sa podľa DPA spája s ruskými vládnymi kruhmi. Rusko však tieto obvinenia popiera.

    Informácie o útoku hackerov proti OBSE sa objavili koncom decembra. Podľa DPA ho odhalil práve BfV z Nemecka, ktoré bolo vlani predsedajúcou krajinou OBSE. Jednou z najdôležitejších akcií OBSE je teraz jej misia na východe Ukrajiny, kde už tretí rok trvá ozbrojený konflikt medzi ukrajinskými vládnymi silami a separatistami podporovanými Moskvou.

    Z kyberútokov obviňuje Rusko aj odchádzajúca vláda amerického prezidenta Baracka Obamu. Jej predstavitelia tvrdia, že cieľom Moskvy malo byť ovplyvnenie volieb prezidenta USA v prospech Donalda Trumpa, ktorý v nich napokon aj zvíťazil. 

    Americké tajné služby v piatok odtajnili časť svojej správy o údajnom ruskom zasahovaní do volieb šéfa Bieleho domu, v ktorej tvrdia, že tieto akcie nariadil ruský prezident Vladimir Putin osobne.

    - Reklama -