Ruský vicepremiér Rogozin nesmie vstúpiť do Moldavska. Stal sa nežiadúcou osobou

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a podpredseda ruskej vlády Dmitrij Rogozin (vpravo) (Autor: SITA)

    V zdôvodnení sa spomína nepriateľsky a hanlivý tón Rogozina, ktorý sa nedávno vyhrážal Moldavsku sankciami pre znemožnenie jeho návštevy v tejto krajine.

    Podpredseda ruskej vlády v uplynulom týždni pre spravodajskú televíziu Rossija 24 uviedol: “Prirodzene, na to príde odpoveď. Nebude tak emocionálna, ako prvá reakcia, ale presne zistíme, kto za tým stojí v Kišiňove, Bukurešti, Budapešti a Bruseli. Vypátrame, kto takto rozhodol, a naše sankcie budú koordinované a šité na mieru”.

    Moldavský premiér Pavel Filip označil tieto Rogozinove slová za “neprijateľné”.

    Šéf moldavskej diplomacie Andrei Galbur hovoril o nepriateľskom a hanlivom spôsobe vyjadrenia voči Moldavskej republike a jej občanom.

    Ako je známe, na minulý piatok naplánovaná návšteva ruského vicepremiéra v Moldavsku sa neuskutočnila, pretože lietadlo, na ktorého palube cestoval, nedostalo súhlas na využitie rumunského vzdušného priestoru. Pristátie stroja neumožnili ani v Budapešti, takže lietadlo napokon pristálo v bieloruskom Minsku, odkiaľ sa Rogozin vrátil do Moskvy.

    Ruský vicepremiér, ktorého meno figuruje na sankčnom zozname Európskej únie, chcel z Kišiňova pokračovať do Podnesterska, aby sa tam zúčastnil na slávnosti pri príležitosti 25. výročia tamojšieho zásahu ruských mierových síl.

    - Reklama -