Ruský veľvyslanec označil závery vyšetrovania Litvinenkovej smrti za provokáciu

    0
    Alexandr Litvinenko na smrteľnej posteli (Autor: SITA)

    Podľa diplomata je “absolútne neprijateľné, že Rusko sa na základe záverov tejto správy akokoľvek spája so smrťou Litvinenka na britskej pôde”, píše agentúra AP.

    Britská vláda si predvolala Jakovenka na úrad ministerstva zahraničných vecí, kde mu vyjadrila “hlboké znepokojenie” nad zistením, že Litvinenkovu vraždu pravdepodobne nariadila ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), a to s vedomím prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina. Britský rezort diplomacie označil závery tohto vyšetrovania za “veľmi znepokojujúce a demonštrujúce flagrantnú ľahostajnosť voči britským zákonom, medzinárodnému právu, normám správania sa a bezpečnosti britských občanov”.

    Minister pre európske záležitosti David Lidington zopakoval požiadavku Londýna, aby Rusko vydalo na stíhanie dvojicu hlavných podozrivých – Andreja Lugového a Dmitrija Kovtuna. Moskva však takúto možnosť odmietla. Litvinenko, ktorý utiekol v roku 2000 do Británie, zomrel v novembri 2006 – krátko po tom, ako dostal britské občianstvo. Jeho zdravotný stav sa začal zhoršovať po stretnutí s Lugovým a Kovtunom, ktoré sa uskutočnilo 1. novembra v londýnskom hoteli Millennium, kde v ich spoločnosti pil zelený čaj. Po jeho smrti britskí experti zistili v jeho tele veľké množstvo izotopu polónia 210. Po Litvinenkovej smrti sa britsko-ruské vzťahy dostali na najnižšiu úroveň od konca studenej vojny.

    - Reklama -