Ruský rezort kultúry odporučil odklad uvedenia filmu o pedofílii v cirkvi

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    S odvolaním sa na distribučnú spoločnosť A-One Films o tom informoval spravodajský portál Meduza. Ozonov film Z milosti Božej (Grâce a Dieu) je o kňazovi, ktorý zneužíval deti, a o jeho komplicovi.

    Film je síce hraný a do veľkej miery fiktívny, ale mená previnilcov sú v ňom nezmenené – ide o príbeh kňaza Bernarda Preina, ktorý bol v roku 2017 obvinený z obťažovania detí v skautskom tábore v Lyone.

    Vo februári tohto roku film získal na filmovom festivale v Berlíne cenu Strieborný medveď a veľkú cenu poroty, ale nevyvolal Ozonom očakávanú reakciu v cirkvi.

    Film mal ísť v Rusku do distribúcie 25. apríla. Ako informoval spravodajský portál Novaja gazeta, vo štvrtok dopoludnia ho ešte premietli v niekoľkých kinách, ale večerné predstavenia sa podľa distribútora nemali konať.

    Spoločnosť A-One Films dodala, že povolenie na distribúciu filmu nebolo podpísané, keďže jej vedenie bolo presvedčené, že s uvedením filmu nebude žiadny problém.

    Zástupcovia ministerstva kultúry však distribučnej spoločnosti “ústnou formou” odporučili odložiť premiéru filmu na 29. apríla “po Svätom týždni”, keď sa slávia veľkonočné sviatky.

    Oficiálne sa ministerstvo k tejto situácii nevyjadrilo, uviedol na svojom portáli denník Novaja gazeta.

    - Reklama -