Ruský prezident nepriamo obvinil Obamu zo zostrelenia ruského bombardéra

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Zostrelenie ruského bombardéra Su-24 tureckými stíhačkami F-16 malo veľa následkov. Rusko nenechalo tento incident bez povšimnutia a okamžite podniklo niekoľko krokov, ktoré Turkom v mnohých ohľadoch znepríjemnia život. Rusi obnovili vízovú povinnosť, zaviedli prísne kontroly tureckého tovaru, zrušili plány na stavbu plynovodu, do Turecka a do Sýrie poslali protilietadlový systém S-400, ktorý sa má postarať o to, aby už v budúcnosti nedošlo k žiadnym podobným incidentom.

    Umiestnením raketového systému S-400 s dosahom až 400 kilometrov dávajú Rusi jasne najavo, že sa o seba dokážu postarať a že nepripustia ďalšie ohrozenie vlastných lietadiel. Putin komentoval nasadenie protilietadlového systému na tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Hollandom. Panovalo totiž presvedčenie, že lietadlá sú mimo dosahu zbraní teroristov a sú tak v bezpečí.

    „Nikdy sme to neurobili, pretože sme Turecko považovali za priateľa a nikdy sme z jeho strany nečakali žiadny útok,“ povedal Putin. „Preto tento útok považujeme za čin zradcu. Dnes už vieme, že je to možné, a preto musíme chrániť naše lietadlá,“ dodal a podotkol, že ak to bude nutné, rozmiestni v Sýrii aj stíhačky.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Tlačová konferencia však nabrala na obrátkach v momente, keď Putin v krátkosti obvinil USA z toho, že dali Turecku súradnice ruských lietadiel, čím vlastne posvätili zostrelenie ruského bombardéra.

    „Koalícia vedená Spojenými štátmi, ktorá zahŕňa aj Turecko, vedela kedy a kde budú naše lietadlá operovať. A presne tam a vtedy na nich aj zaútočila,“ povedal Putin a dodal, že buď USA nemajú pod kontrolou vlastných spojencov, alebo šíria informácie bez toho, aby hľadeli na dôsledky. „Musíme sa s našimi partnermi z USA vážne porozprávať.“

    To všetko naznačuje, že Putin vidí v role vinníka celého incidentu Baracka Obamu, pretože to boli práve USA, kto vedel, kde sa ruské lietadlá v danej chvíli pohybujú. A to aj napriek tomu, že to bolo Turecko, ktoré jedno z nich zostrelilo.

    autor: spa

    - Reklama -