Ruskov spor s Kočnerom. Exšéf Markízy má tvrdiť, že zmenku v hodnote viac ako 26 miliónov eur podpísal

    0
    Pavol Rusko (Autor: TASR)

    „Žalovaný v prvom rade (Pavol Rusko – pozn. TASR) sa takto vyjadril vo svojom podaní z augusta minulého roka,“ odpovedal na otázku TASR právny zástupca Tomáš Kamenec, ktorý v spore zastupuje spoločnosť Markíza – Slovakia.

    Žalobca v tejto veci, teda spoločnosť Mariána Kočnera – Správa a inkaso zmeniek, s.r.o., už mala na súd predložiť aj originál samotnej zmenky. „Žalobca po viac ako 15 mesiacoch od podania žaloby koncom decembra 2017 predložil zmenku, ktorá je predmetom tohto konania spolu so znaleckým posudkom,“ vysvetlil advokát. Podľa neho mal žalobca taktiež predložiť informácie, ktoré by mali objasňovať, „na základe akých skutočností mala byť táto blankozmenka vyplnená“.

    Výsledkom stredajšieho pojednávania je okrem iného to, že obe strany sporu sa pokúsia v tejto veci dohodnúť na vypracovaní spoločného znaleckého posudku. „My máme za to, že tie zmenky neboli podpísané v roku 2000 a my chceme, aby znalci posúdili, či skutočne boli podpísané zmenky v tom dátume, ktorý je tvrdený žalobcom a žalovaným v prvom rade,“ vysvetlil Kamenec.

    Advokát tvrdí, že to možné je a navrhuje vypracovanie posudku znalcami zo zahraničia. „Jeden z nich vymyslel metódu určovania veku atramentu, ktorá je celosvetovo uznávaná,“ argumentoval. Podľa neho však žalobca tohto znalca namieta. „Na Slovensku nie je taký ústav alebo taký znalec, ktorý by to vedel posúdiť,“ povedal Kamenec.

    Podpísaná zmenka mala byť podľa predložených dokladov v spise údajne súčasťou zmieru v kauze Gamatex, kauze z 90. rokov minulého storočia. „Žalovaný v druhom rade to považuje za nie celkom pravdepodobné,“ dodal Kamenec. Zmenka mala byť údajne výsledkom dohody, ktorá mala od Pavla Ruska zabezpečovať ďalšiu platbu v sumách, ktoré sú uplatnené na súde. Zmenky mali byť splatné po 15 rokoch, teda k novembru 2015.

    Okresný súd Bratislava V  odročil pojednávanie v prípade zmenky na viac ako 26 miliónov eur, kde na strane žalobcu vystupuje spoločnosť Správa a inkaso zmeniek, s.r.o., Mariána Kočnera a na strane žalovaných Pavol Rusko a spoločnosť Markíza – Slovakia, s.r.o., na február tohto roka.

    - Reklama -