Rusko využije akékoľvek prostriedky. Nesmieme sa nechať roztrieštiť, presne to chcú, tvrdí generál

    0
    Predseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel (Autor: Hans Štembera)

    „Tieto organizácie, ktoré plánujú a vykonávajú útoky proti našim občanom, musíme odstrašiť a ubrániť sa im,“ povedal Pavel. Upozornil, že sa nestačí starať o zaistenie bezpečnosti na pôde členov Aliancie, ale že treba zasiahnuť aj v miestach, kde problémy vznikajú. Extrémistické organizácie podľa neho ťažia z nestability v európskom susedstve.

    Pavel upozornil, že nestačí využívať len tvrdé vojenské nástroje, ako je použitie zbraní proti extrémistom. Podľa neho potrebujeme širšiu paletu opatrení, medzi ktoré patrí aj výcvik miestnych bezpečnostných síl alebo rozvojová pomoc, ktorá pomáha stabilizovať spoločnosť v krízových oblastiach.

    Pavel ďalej uviedol, že okrem teroristickej hrozby vníma NATO ako jednu z hlavných výziev kolektívnej bezpečnosti aj ambície Ruska. Pripomenul, že Moskva často využíva nevojenské nástroje ako dezinformácie a propagandu, aby dosiahla vojenské ciele. Aliancia na to podľa neho reaguje. „Vojenskú stratégiu adaptujeme tak, aby dokázala čeliť hybridným hrozbám, a to vrátane kybernetických,“ poznamenal. NATO podľa neho v tejto oblasti úzko spolupracuje s Európskou úniou.

    V rozhovore pre server iHNed.cz Pavel dodal, že Rusko má v hybridnej vojne určitý náskok daný tým, že o všetkom sa rozhoduje z jedného miesta – z Kremľa, zatiaľ čo Severoatlantická aliancia je v tejto oblasti decentralizovaná. Každý štát Aliancie si zabezpečuje svoju kybernetickú bezpečnosť sám.

    „Kvantitatívnym ukazovateľom je počet ruských kybernetických útokov, ktorý sa zvyšuje z roka na rok. Rovnako rastie aj počet ďalších ruských akcií, ako je ovplyvňovanie volieb a ďalších demokratických procesov v členských krajinách NATO. Ďalej je to financovanie rôznych inštitúcií, ktoré majú väčšinou len zastierať presadzovanie ruských záujmov v štátoch NATO, ako sú rôzne organizácie typu ,priatelia Ruska‘. To všetko sú indikátory, že Rusko neváha využiť akékoľvek prostriedky, ktoré mu môžu zaistiť výhodu v súperení. Tiež sa snaží hľadať individuálne prístupy k jednotlivým členom NATO a Európskej únie a drobí jednotu, ktorá je hlavnou devízou oboch inštitúcií. My by sme sa tým nemali nechať roztrieštiť,“ varoval Petr Pavel.

    „Nie je veľmi veľká veda definovať, aký je ruský záujem. Rusko sa chce vrátiť k multipolárnemu svetu. Nejde o to vymyslieť nejaký nový systém, ale len o to, ako prezident Putin vidí svet. Teda tak, že mocní robia to, čo môžu, a slabí robia to, čo musia,“ dodal.

    Vladimir Putin

    Vladimir Putin Zdroj: TASR

    Predseda Vojenského výboru NATO vystúpil na konferencii Prague Insecurity Conference, ktorú organizuje Ústav medzinárodných vzťahov v spolupráci s českým ministerstvom zahraničia. Dvojdňová akcia sa zameriava na premeny svetového bezpečnostného prostredia, ich vplyv na diplomaciu a problematiku hybridných vojen. Okrem Pavla na nej vystúpia aj napríklad bývalý taliansky minister obrany Giampaolo di Paola alebo zástupca generálneho tajomníka NATO Arndt Freytag von Loringhoven.

    - Reklama -