Rusko vysiela na Krym ďalšiu divíziu raketových systémov S-400

    0
    Ruský protiletecký systém S-400 (Autor: SITA)

    Vysvetlil tiež, že skúšky týchto raketových systémov na polygóne v Astrachanskej oblasti boli ukončené a v dohľadnom čase bude tento protilietadlový raketový systém zaradený do výzbroje, aby chránil ruský vzdušný priestor.

    Podľa AFP Astafjev dodal, že tieto rakety posilnia obranu Krymu, kde boli doteraz dislokované tri jednotky raketových systémov S-400.

    Pokročilý ruský systém protileteckej a protiraketovej obrany S-400 Triumf vyvinul a vyrába koncern Almaz-Antej. Je určený na likvidáciu moderných prostriedkov vzdušného napadnutia, ako sú taktické a strategické bombardéry, taktické balistické strely a balistické rakety stredného dosahu, hyperzvukové vzdušné ciele, ale aj lietadlá včasnej výstrahy. Komplex je schopný zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 400 kilometrov a vo výške do 30 kilometrov, spresnil Interfax.

    Oznámenie o posilnení obrany Krymského polostrova, ktoré Rusko v roku 2014 po tamojšom spornom referende pripojilo k subjektom svojej federácie, sa objavilo tri dni po incidente v Azovskom mori, kde ruská pobrežná stráž použila zbrane proti trom ukrajinským vojenským plavidlám. Ukrajinských námorníkov vzali ruské úrady po výsluchoch do väzby. Lode sú zadržané. 

    V reakcii na tieto udalosti schválil ukrajinský parlament vyhlásenie stanného práva.

    Ide zatiaľ o prvú priamu vojenskú konfrontáciu medzi Ruskom a Ukrajinou. Ukrajina tvrdí, že jej lode postupovali v súlade s medzinárodnými námornými pravidlami, zatiaľ čo podľa Ruska ukrajinské plavidlá nemali povolenie na plavbu v tejto oblasti.

     

     

    - Reklama -