Rusko vojensky podporuje Taliban. Dôkazy sa kopia, tvrdí americká televízia

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Afganskí vidiečania žijúci na území severnej provincie Kunduz hraničiacej s Tadžikistanom, ktorej časti sú pod kontrolou Talibanu, si začali najprv všímať množstvo neoznačených vojenských helikoptér prilietavajúcich do oblasti. Helikoptéry mali podľa ich tvrdení pod rúškom noci pristávať v blízkosti známych základní Talibanu, pričom sa nikdy nezdržiavali dlho a prakticky vzápätí odlietavali.

    Iní hovorili o pašerákoch, ktorí na malých lodiach privážajú podozrivé zásielky cez rieku Panj na hraniciach Afganistanu a Tadžikistanu. Výpovede miestnych obyvateľov vyvolali následne aj medzinárodné podozrenie. V rovnakom čase začali narastať správy zo Spojených štátov, že Rusko opäť zasahuje do záležitostí Afganistanu, tentoraz vyzbrojovaním Talibanu.

    Verím, že Rusko sa snaží získať vplyv v tejto časti sveta,“ povedal ešte v marci generál Joseph Votel, šéf amerického ústredného velenia. Myslím si, že je spravodlivé predpokladať, že môžu poskytnúť nejakú podporu Talibanu, pokiaľ ide o zbrane alebo iné veci,“ vyjadril sa.

    Rusko podporuje Taliban, odkazujú miestni

    Nedávne útoky Talibanu na sever Afganistanu, v donedávna relatívne stabilnej oblasti v porovnaní s juhom a východom krajiny, možno čiastočne pripísať podľa viacerých odborníkov a úradníkov práve účasti Ruska, informuje americký server Fox News.

    Úspech Talibanu na severe krajiny vďačí podpore Ruska,“ myslí si analytik Silab Mangal z Kábulu. Tu získavajú ruské financie a logistiku a ich zranení bojovníci sa môžu liečiť,“ objasňuje. Podľa Mangala, ktorý hovorí z vlastnej skúsenosti prameniacej z osobných stretnutí s bojovníkmi Talibanu, Rusi bojovníkom poskytli viaceré zbrane vrátane ostreľovacej pušky Dragnov a protitankovej zbrane PTRS-41.

    Transport takýchto zbraní pritom údajne nie je žiaden problém. Rusko má v oblasti veľký vplyv, poznajú všetkých miestnych kmeňových veliteľov,“ objasňuje bývalý afganský úradník, ktorý predtým pôsobil v regióne Panj a mal priame vzťahy s Moskvou. „Len za pár minút môžu vrtuľníky previezť náklad a vrátiť sa za hranice bez prílišného vyvolania pozornosti a rovnako malé lode priťahujúce len malú pozornosť.

    Podľa zdroja, ktorý si želal ostať v anonymite, sa údajne začali ruské tajné donášky zbraní ešte v roku 2015. V posledných mesiacoch sa však výraznejšie zintenzívnili, odvoláva sa Fox News. Lepšiu výzbroj povstalcov si všimol aj investigatívny novinár Sanjar Sohail, ktorý pôsobí v oblasti severného Afganistanu. Sohali poukazuje na to, že bojovníci Talibanu boli v poslednom období videní vyzbrojení novými samopalmi typu Kalašnikov, ktoré sa doposiaľ v ich výzbroji nevyskytovali. „Poznám trh so zbraňami v Afganistane a toto je novinka,“ uviedol.

    V stredu policajný šéf severnej provincie Baghlan, generál Ikramuddin Sarai, pre médiá vyhlásil, že ruskí a ďalší zahraniční vojenskí poradcovia prišli uprostred ťažkých konfliktov podporiť Taliban. Podobné správy sa objavili aj minulý mesiac v južnej provincii Uruzgan, kde policajný šéf Ghulam Farooq Sangari povedal, že na viacerých miestach boli videní zahraniční poradcovia v sprievode bojovníkov Talibanu.

    Ruské úrady obvinenia odmietli. Moskva otvorene vyhlásila, že má s Talibanom dohodu o deľbe informácií pre hrozbu ISIS, ale striktne poprela, že by ruská armáda pomáhala Talibanu. Hovorca Talibanu Zabililah Mujahid tiež poprel akúkoľvek ruskú peňažnú alebo materiálnu pomoc.

    - Reklama -