Rusko v roku 2019 rozmiestni systém protivzdušnej obrany S-350 Viťaz

    0
    Na ilustračnej snímke raketová hlavica z komplexu SS-23 9N74 UV. (Autor: TASR)

    Ruské ministerstvo obrany tiež uviedlo, že v roku 2018 rozmiestnilo na ukrajinskom Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, protilietadlové raketové systémy Pancir-S a S-400. Tie isté systémy rozmiestnilo Rusko aj v Kaliningradskej oblasti na pobreží Baltského mora, ako aj na východe krajiny v Chabarovskej oblasti a v Arktíde.

    Systém S-350 Viťaz predstavuje mobilnú odpaľovaciu rampu, ktorá funguje spolu s radarom a s elektronickým skenovaním priestoru a s veliteľským stanovišťom na podvozku špeciálneho automobilu VAZ. Do zásoby komplexu patria rakety stredného dosahu používané v komplexe S-400 a rakety krátkeho doletu.

    Pancir-S1 je hybridný samohybný protilietadlový systém krátkeho a stredného dosahu vybavený ôsmimi alebo 12 raketami, ako aj dvoma 30-milimetrovými kanónmi. Systém je určený na obranu objektov proti prostriedkom vzdušného napadnutia. Pokročilý ruský systém protileteckej a protiraketovej obrany S-400 Triumf je určený na likvidáciu moderných prostriedkov vzdušného napadnutia, ako sú taktické a strategické bombardéry, taktické balistické strely a balistické rakety stredného dosahu, nadzvukové vzdušné ciele, ale aj lietadlá včasnej výstrahy. Komplex je schopný zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 400 kilometrov a vo výške do 30 kilometrov.

    - Reklama -