Rusko ubezpečilo SR, že dodávky plynu nebudú po Novom roku ohrozené

    0
    Predseda vlády Ruskej federácie Dmitrij Medvedev a predseda vlády SR Peter Pellegrini počas stretnutia v Moskve, 5. júna 2019. (Autor: TASR)

    “Zároveň Slovenská republika hľadá možnosti, ako by naša tranzitná infraštruktúra mohla byť zapojená aj do dodávok plynu, ktoré budú v budúcnosti prúdiť na naše územie z Turkish Stream. Pokiaľ by sa Slovensku podarilo nájsť možnosti spolupráce aj pri jednom, aj pri druhom projekte, významne by to zmiernilo veľké ekonomické dosahy, ktoré by SR utŕžila v prípade, že by došlo k úplnému obídeniu Slovenska pri dodávkach plynu,” zdôraznil Pellegrini. Pre Slovensko to má zásadné ekonomické dôvody. 

    Medvedev povedal, že rozumie Slovensku, čo sa týka otázky straty tranzitných príjmov. “Veľakrát sme hovorili o tom, že musíme nájsť vzájomne výhodné body, čo sa týka zapojenia Slovenska do Nord Stream 2 a Tureckého prúdu,” vyhlásil Medvedev v súvislosti s riešením situácie. 

    Slovenský minister hospodárstva Peter Žiga má pocit, že ruskí partneri sú pripravení hľadať konštruktívne riešenia v otázke momentálnej neexistencie novej dohody o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu, pričom tá súčasná zanikne ku koncu roka. Nie je preto vylúčené, že od januára 2020 prestane cez Ukrajinu prúdiť plyn z Ruska. “Spor alebo otvorené otázky nie sú medzi EÚ a Slovenskom a Ruskou federáciou, ale tie otvorené otázky sú medzi Ruskom a Ukrajinou.

    Zároveň som vám naznačoval, že na Ukrajine budú parlamentné voľby, a keď vzíde vláda po ukrajinských voľbách z týchto volieb taká, ktorá bude mať konštruktívny prístup k rokovaniam s Rusmi, a mám pocit, že Rusi majú ekonomické záujmy v tomto zmysle veľmi jasné, tak si myslím, že tie dodávky cez Ukrajinu nebudú ohrozené,” konštatoval Žiga. 

    Zároveň zdôraznil, že ruská strana ubezpečila tú slovenskú, že občania SR a ani slovenský priemysel po 1. januári 2020 nebudú ohrození, čo sa týka dodávok plynu. 

    Jeden z možných scenárov napríklad počíta s možnosťou vybudovania plynovodu z juhu ako rozšírenie projektu Turkish Stream cez Srbsko a Bulharsko. Táto trasa by zásobovala aj Maďarsko a následne cez plynové prepojenie aj Slovensko.

    V súčasnosti sa dodáva ruský plyn do Európy najmä cez Ukrajinu, Bielorusko, Poľsko a Slovensko plynovodmi Jamal a Bratstvo a aj prostredníctvom plynovodu Nord Stream (Severný prúd) pod Baltským morom. Práve z dôvodu rastúcej spotreby zemného plynu v Nemecku sa od roku 2015 realizuje výstavba Nord Stream 2 (Severný prúd 2), prostredníctvom ktorého sa má zdvojnásobiť kapacita podmorských plynovodov.

    Výstavba vyvolala vlnu nevôle zo strany Ukrajiny či Poľska, ktoré plynovod obchádza, v dôsledku čoho by prišli o zisky z tranzitu. Tranzit plynu cez územie Slovenska z Ruska prostredníctvom spoločnosti Eustream dosahuje obrat približne 700 miliónov eur ročne. Dividendy tejto spoločnosti sú významným príspevkom do slovenskej štátnej pokladnice.

    Krajiny preto hľadajú alternatívy dodávok plynu. Poľsko v roku 2018 podpísalo dlhodobý kontrakt na dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) z USA. V septembri minulého roka sa začalo s výstavbou vyše 160-kilometrového plynovodu medzi SR a Poľskom.

    Ten umožní vyššiu diverzifikáciu zdrojov zemného plynu v regióne. Krajiny strednej Európy by tak mali získať priamy prístup k viacerým zdrojom zemného plynu zo severu a taktiež LNG terminálom v Baltskom mori a z Nórska.

     

    - Reklama -