Rusko prvýkrát od roku 1998 investovalo do armády menej ako vlani. Trend bude zrejme pokračovať

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Facebook, World Riots)

    Rebríček krajín s najvyššími vojenskými výdavkami vedú USA, Čína, Saudská Arábia, Rusko a India, ktoré sa podieľajú 60 percentami na globálnych investíciách v tejto oblasti.

    Prvú desiatku krajín uzatvárajú Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Japonsko, Nemecko a Južná Kórea.

    Vojenské výdavky vykazujú značné regionálne rozdiely: V roku 2017 sa výdavky na obranu zvýšili v subsaharskej Afrike, Južnej Amerike, strednej, južnej a východnej Ázii, ako aj v strednej a západnej Európe, kým v severnej Afrike, Strednej Amerike, Oceánii a východnej Európe klesli. V Európe sa výdavky znížili o 2,2 percenta v dvojročnom porovnaní, najmä v dôsledku poklesu ruských investícií.

    USA sú “neohrozeným” lídrom rebríčka SIPRI. Vlani tvorili vojenské výdavky 610 miliárd dolárov, čo je tretina celosvetovej úrovne a 2,7-krát viac ako druhá Čína. Americká vláda pritom v rokoch 2010-2016 tieto výdavky každoročne znižovala, no tento rok počíta s rozpočtom 700 miliárd dolárov.

    Čína zvyšuje výdavky na obranu už viac ako dve desaťročia. Vlani obetovala sumu 228 miliárd dolárov, čo predstavuje 13 percent globálnych výdavkov – v roku 2008 to pritom bolo len 5,8 percenta. Podľa Siemona Wezemana zo SIPRI sú za týmto trendom napäté vzťahy Pekingu s mnohými krajinami regiónu.

    Celkové vojenské výdavky Saudskej Arábie vzrástli v minulom roku o 9,2 percenta a dosiahli 69,4 miliardy dolárov. Táto sunnitská krajina tak skončila na prvom mieste v oblasti Blízkeho východu. Hlavnými dôvodmi uvedeného vývoja sú účasť Rijádu na vojne v Jemene a jeho súperenie o regionálny vplyv so šiitským Iránom.

    Rusko prvýkrát od roku 1998 investovalo do svojej armády menej ako vlani. Suma 66,3 miliardy dolárov predstavuje pokles o 20 percent. Takýto trend bude zrejme pokračovať, keďže prezident Vladimir Putin po svojom opätovnom zvolení povedal, že nechce preteky v zbrojení.

    V minulom roku predstavovali výdavky na obranu 2,2 percenta celosvetového hrubého národného produktu. Každý človek tak prispel v priemere sumou 230 dolárov (190 eur). Toto zaťaženie sa však v jednotlivých krajinách výrazne líši – odhadom najvyššie je v Saudskej Arábii (desať percent hrubého národného produktu) a najnižšie v Japonsku (0,9 percenta).

    V strednej a západnej Európe, kde je Rusko považované za stále väčšiu hrozbu, vojenské výdavky  vzrástli o 12 percent, resp. o 1,7 percenta. Najvyšší nárast výdavkov v strednej Európe zaznamenalo Poľsko.

    Vojenské výdavky všetkých 29 krajín NATO predstavovali v roku 2017 približne 900 miliárd dolárov, teda 52 percent celkovej globálnej sumy. 

    - Reklama -