Rusko pristúpilo k odvete a pozastavilo prepravu ukrajinských nákladov

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    Ruský rezort spresnil, že toto opatrenie bude trvať až do odvolania blokády na západe Ukrajiny, kde skupiny dobrovoľníkov a aktivistov bránia posádkam ruských kamiónov v tranzite do EÚ cez ukrajinské územie. Ruská strana to dnes označila za hrubé porušenie pravidiel o medzinárodnej automobilovej doprave.

    Podľa údajov ruského ministerstva je v súčasnosti na rôznych miestach Ukrajiny zablokovaných viac ako 100 ruských nákladných áut a viac ako 500 kamiónom aktivisti bránia prekročiť hranice Ukrajiny z územia členských štátov EÚ.

    Ruský rezort v súvislosti s tým kritizuje ukrajinské úrady, ktoré nepodnikli žiadne kroky, aby prekazili protizákonné konanie aktivistov a zabezpečili tak voľný pohyb ruských kamiónov po ukrajinskom území. Ministerstvo pripomenulo, že všetky žiadosti o riešenie tejto situácie zostali z ukrajinskej strany bez odpovede, uviedla agentúra Interfax.

    Blokáda ukrajinských ciest s cieľom zabrániť vjazdu a prejazdu ruských nákladných áut na územie Ukrajiny sa začala uplynulý štvrtok na Podkarpatskej Rusi na západe Ukrajiny.

    Zorganizovali ju príslušníci “vlasteneckých organizácií”, ktorí podľa webu Mukachevo.net oznámili, že v blokáde chcú pokračovať dovtedy, kým Rusko nebude svetom uznané za agresora a kým ukrajinská vláda nepreruší obchodné kontakty s Ruskom. Súčasne vyzvali aj ostatných ukrajinských “patriotov”, aby “nepriateľovi nedovolili dostať sa (Ukrajine) do tyla”.

    - Reklama -