Rusko presúva elitné jednotky z Ukrajiny do Sýrie. Priznáva tým okupáciu Donbasu?

    0
    Ukrajinskí vojaci v Donbase (Autor: SITA, pš)

    „Špeciálne sily boli stiahnuté z Ukrajiny a poslané do Sýrie,“ oznámilo ruské ministerstvo obrany. Ako spresnilo, až doteraz tieto sily pôsobili v Doneckej a Luhanskej oblasti ovládanej proruskými separatistami. Ministerstvo tieto jednotky opísalo ako „podobné silám Delta Force“, čo sú elitné protiteroristické jednotky americkej armády.

    Podľa denníka The Wall Street Journal za posledné týždne vyslalo Rusko do Sýrie kontingent niekoľkých desiatok príslušníkov síl operácií špeciálneho určenia. Presun elitných jednotiek z Ukrajiny súvisí podľa zodpovedných ruských miest i západných vojenských expertov s tým, že Kremeľ presúva ťažisko svojich zahraničných záujmov a operácií na podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    Kremeľ dlhodobo popiera, že by na východnej Ukrajine operovali vojaci ruskej armády, ako tvrdili Ukrajinci, USA a ďalšie západné krajiny. Pri oslavách prvého výročia anexie Krymu prezident Putin priznal, že ruskí vojaci špeciálnych síl v neoznačených uniformách, známi ako „malí zelení mužíci“, pomáhali polostrov obsadiť.

    Rusi úzko spolupracujú so sýrskymi jednotkami

    Keď Rusko na konci septembra zahájilo nálety na podporu operácií Asadovej armády, Vladimir Putin vyhlásil, že ruskí vojaci sa nezapoja do pozemného boja. Teraz sú však príslušníci špeciálnych síl, o misiách ktorých býva zriedka kedy informovaná verejnosť, už na mieste.

    Nemenovaný vysoký predstaviteľ americkej armády pre denník The Wall Street Journal uviedol, že hlavnou úlohou ruských špeciálnych jednotiek v Sýrii je zabezpečiť koordináciu medzi sýrskou armádou a ruskými leteckými silami, ktoré vykonávajú nálety na podporu pozemnej ofenzívy Asadových síl. „Rusi veľmi úzko spolupracujú so sýrskymi jednotkami,“ povedal.

    Rusi nekomentujú

    Ruské ministerstvo tieto informácie odmietlo komentovať. Potvrdilo však, že niektorí z ich vojenských špecialistov školia sýrskych vojakov, ako obsluhovať ruské zbrane a techniku, ktorú Kremeľ dodáva Asadovi.

    Robert Lee, hosťujúci vedecký pracovník think tanku obranného priemyslu CAST sídliaceho v Moskve, je presvedčený, že prítomnosť ruských jednotiek by mohla výrazne zvýšiť presnosť leteckých útokov na Asadových odporcov. „Pozorovanie predsunutých pozemných jednotiek monitorujúcich paľbu z nepriateľských pozícií predstavuje použitie leteckej sily oveľa efektívnejšie,“ povedal Robert Lee.

    Bez jasného vojenského víťazstva prezidenta Asada, ktorého už od začiatku občianskej vojny v Sýrii Kremeľ štedro podporuje peniazmi a zbraňami, môže byť Vladimir Putin donútený k rozšíreniu ruskej účasti v konflikte, píše denník The Wall Street Journal.

    - Reklama -