Rusko označilo obvinenia v súvislosti s letom MH17 za “nepodložené”

    0
    Trosky zostreleného malajzijského lietadla letu MH17 na Ukrajine (Autor: SITA)

    “Opäť sú vznesené proti ruskej strane absolútne nepodložené obvinenia, ktorých cieľom je zdiskreditovať Rusko v očiach medzinárodného spoločenstva,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

    Rezort ďalej konštatoval, že Moskva bola pripravená poskytnúť “všestrannú pomoc pri vyšetrovaní” už od prvého dňa, ale z vyšetrovania bola vylúčená a informácie poskytnuté ruskou stranou boli ignorované.

    Podľa AFP Ukrajina medzitým vyzvala Rusko, aby priznalo zodpovednosť za zostrelenie lietadla a “spolupracovalo pri vyšetrovaní”.

    JIT v stredu oznámil, že podozrivými v kauze sú občania Ruska Igor Girkin, Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko. Holandská prokuratúra žiada ich zatknutie. Ich vydanie nebude požadovať, pretože je v rozpore s právnymi predpismi Ukrajiny a Ruska. Na obe krajiny sa však holandská prokuratúra obráti so žiadosťou, aby podozrivých vypočuli. Súdny proces v tejto kauze sa začne 9. marca 2020 v Holandsku.

    Holandský prokurátor Fred Westerbeke povedal, že štvorica podozrivých sa bude zodpovedať za to, že na východnú Ukrajinu dopravili systém BUK a z neho vystrelená raketa zasiahla lietadlo s 298 ľuďmi na palube. Všetci cestujúci zomreli.

    Boeing 777 smerujúci z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru zasiahla raketa ruského systému BUK 17. júla 2014, keď sa lietadlo pohybovalo nad územím východnej Ukrajiny, ovládanej proruskými separatistami.

     

    - Reklama -