Rusko označilo americké sankcie voči Iránu za bezohľadné

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Predstavitelia americkej administratívy by sa mali dobre zamyslieť nad tým, kam až môže táto ich bezohľadná politika viesť,” uviedol ruský rezort diplomacie vo svojom vyhlásení, pričom dodal, že kroky USA môžu “nielen destabilizovať Blízky východ, ale môžu podkopať aj systém globálnej bezpečnosti ako taký”.

    Zavedením sankcií voči iránskemu najvyššiemu lídrovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu a popredným predstaviteľom iránskych Revolučných gárd sa Washington podľa Kremľa snaží “potrestať tých, ktorí sa nehodlajú podriadiť americkému diktátu”.

    “Rusko stojí solidárne po boku priateľského iránskeho národa a jeho vlády,” dodalo ministerstvo. Rusko v utorok tiež vyhlásilo, že americký prieskumný dron, ktorý Irán zostrelil minulý týždeň, sa pohyboval v iránskom vzdušnom priestore.

    K zostreleniu amerického bezpilotného prieskumného lietadla iránskou armádou došlo vo štvrtok ráno po týždňoch eskalujúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Iránom, ktoré sprevádzala séria útokov na ropné tankery v Hormuzskom prielive.

    Incident vyvolal obavy z otvorenej vojenskej konfrontácie. Kým Washington trvá na tom, že k zostreleniu došlo nad medzinárodnými vodami, Irán tvrdí, že dron sa pohyboval v jeho vzdušnom priestore.

    - Reklama -