Rusko odkazuje USA: Vaše obvinenia pripomínajú hon na čarodejnice

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Pred novinármi to dnes uviedol kremeľský hovorca Dmitrij Peskov, ktorý dodal, že Moskva je už z podobných obvinení unavená, pričom správu amerických tajných služieb označil za nepodloženú. Ide o prvú oficiálnu reakciu Ruska odvtedy, čo predmetnú správu dostal v piatok do rúk novozvolený prezident USA Donald Trump.

    Odtajnená verzia správy obsahuje obvinenia, že ruský prezident Vladimir Putin nariadil kybernetické útoky na e-maily členov Demokratickej strany so zámerom poškodiť Trumpovu rivalku Hillary Clintonovú a ovplyvniť voľby.

    Peskov vyhlásil, že Rusko “kategoricky odmieta tvrdenie o tom, že Moskva bola zapletená do akýchkoľvek hakerských útokov”. “Predkladajú nám bezdôvodné a ničím nepodložené obvinenia, a to ešte amatérskym, neprofesionálnym spôsobom. Nevieme, na aké informácie sa odvolávajú,” povedal Peskov, ktorého cituje stanica BBC.

    Výraz “hon na čarodejnice” použil v rovnakom kontexte minulý týždeň aj Trump v rozhovore pre denník The New York Times s cieľom bagatelizovať obvinenia z ruského hakerstva. Tieto zámery opakovane odmieta už od začiatku novembra, keď zvíťazil vo voľbách. Za 45. prezidenta USA bude inaugurovaný 20. januára.

    Assange: Správa o ruských hakerských útokoch je politicky motivovaným dokumentom

    Zakladateľ webovej stránky WikiLeaks Julian Assange dnes znovu vyhlásil, že minulotýždňová správa amerických tajných služieb o ruských hakerských útokoch bola politicky motivovaná a verejne neposkytla žiadne dôkazy o tom, že stránke WikiLeaks dali materiál ruskí aktéri.

    Assange dnes zopakoval svoje tvrdenie, že stránka WikiLeaks nedostala ukradnuté e-maily od ruskej vlády. Neuviedol ani žiadne náznaky, kto bol zdrojom zverejnených dokumentov, takže ich pôvod je stále nejasný.

    Assange sa takto vyjadril na dnešnej online tlačovej konferencii venovanej práve americkej špionážnej správe. 

    Austrálčan Assange (45) žije od roku 2012 na ekvádorskej ambasáde v Londýne pre obavy z extradície do Švédska a odtiaľ do Spojených štátov.

    - Reklama -