Rusko nevymení ukrajinských námorníkov za summit s Trumpom

    0
    Ruská zástava (Autor: TASR)

    Peskov tak reagoval na štvrtkové vyjadrenie poradcu amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Johna Boltona o tom, že stretnutie lídrov Spojených štátov a Ruska nebude možné, kým Moskva neprepustí ukrajinské lode a námorníkov zadržaných počas kerčského incidentu na konci novembra.

    “Samozrejme takáto pozícia USA nemôže byť príčinou pre zastavenie trestného konania v súvislosti s narušením hraníc Ruskej federácie,” uviedol vo svojej reakcii Peskov.

    Kremeľ však podľa Putinovho hovorcu verí, že stretnutie oboch štátnikov, ako aj stretnutia na nižších úrovniach sú pre Rusko aj USA potrebné v rovnakej miere. Ich cieľom by malo byť “začať aktívne rozhovory o otázkach týkajúcich sa oboch krajín, ako aj bezpečnosti celého sveta”.

    Americký prezident Donald Trump a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa mali pôvodne stretnúť počas summitu skupiny G20, ktorý sa konal na prelome novembra a decembra v Argentíne. Nakoniec však americký prezident schôdzku odvolal práve v súvislosti s incidentom v Kerčskom prielive.

    Rusko 25. novembra v oblasti Kerčského prielivu zajalo spoločne s posádkami tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

     

    - Reklama -