Rusko mení Blízky východ. Do Moskvy pricestuje ďalší významný hráč

    0
    Ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Jordánsko v októbri dosiahlo s Ruskom dohodu o tom, že ruské bombardovanie cieľov na juhu Sýrie, ktorá susedí s Jordánskom, sa nebude týkať Západom podporovaných povstalcov vystupujúcich pod názvom Južný front. Ide o zoskupenie, ktoré Ammán podporuje ako nárazníkovú zónu proti prenikaniu islamistov.

    Diplomati tvrdia, že ruské vzdušné sily v uplynulých dňoch zintenzívnili nálety predovšetkým na civilné ciele v povstalcami kontrolovaných mestách na juhu Sýrie vrátane mesta Dará, ktoré ovládajú takzvané “umiernené” vzbúrenecké skupiny podporované Jordánskom.
    Jordánsko plánované stretnutie oficiálne nekomentovalo, avšak monarcha, ktorý má s Putinom blízke osobné vzťahy, na margo intenzívneho vojenského ťaženia Ruska v Sýrii nedávno verejne vyjadril nadšenie. Podľa neho Moskva zohráva kľúčovú úlohu pri porážaní týchto ultranásilných militantov.

    Jordánsko je však krajinou so sunnitskou dominanciou a blízkym spojencom USA; dohoda medzi Ammánom a Moskvou by preto mohla znamenať posun vo vzťahoch koalícií, ktoré sa angažujú v sýrskom konflikte.

    Putin už nadviazal úzku spoluprácu s vládami Iraku, Sýrie a Iránu, ktoré sú súčasťou voľnej šiitskej aliancie usilujúcej sa dosiahnuť odlišné ciele než má USA a ich spojenci.

    - Reklama -