Rusko je znepokojené krízou okolo Kataru. Sme pripravení konať, varuje Lavrov

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a prezident Vladimir Putin (Autor: SITA)

    “V politike nezasahujeme do vnútorných záležitostí iných krajín alebo do ich vzájomných bilaterálnych vzťahov, ale neteší nás, keď sa vzťahy medzi našimi partnermi zhoršia,” povedal Lavrov podľa agentúry TASS pred stretnutím s katarským ministrom zahraničných vecí Muhammadom bin Abdarrahmánom Sáním v Moskve.

    Šéf ruskej diplomacie ďalej uviedol, že Moskva je pripravená konať “so súhlasom a záujmami zúčastnených strán”, aby problém pomohla vyriešiť.

    Vyzval tiež strany sporu, aby všetky nezhody vyriešili prostredníctvom dialógu. Dodal, že arabské štáty by sa mali zjednotiť s cieľom účinne bojovať proti terorizmu.

    Bahrajn, Saudská Arábia, Egypt, Spojené arabské emiráty, Jemen, dočasná vláda Líbye, ako aj Maurícius a Maldivy 5. júna oznámili, že prerušujú diplomatické vzťahy s Katarom, ktorý obvinili z podpory terorizmu a extrémistickej ideológie, nepriateľskej politiky a zasahovania do svojich záležitostí. Neskôr sa k nim pridali Mauritánia a Komorské ostrovy, Jordánsko a Džibuti diplomatické vzťahy s Katarom obmedzili. Niektoré krajiny prikročili k blokáde námornej a leteckej dopravy, ako aj vypovedaniu katarských diplomatov a občanov. Katar vyjadril poľutovanie nad týmito krokmi a označil ich za neopodstatnené.

    - Reklama -