Rusko je väčšou hrozbou pre Britániu ako Islamský štát, uviedol to šéf britskej armády Carleton-Smith

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Generál upozornil, že Moskva preukázala ochotu využiť svoju armádu na realizovanie svojich národných záujmov. “Rusko sa systematicky snaží vyhľadávať a využívať zraniteľné miesta západu, najmä v niektorých netradičných oblastiach, ako je boj v kyberpriestore, vesmíre či pod morom,” povedal pre denník The Daily Telegraph.

    Carleton-Smith (54) uviedol, že po tom, ako IS utrpel porážky na bojiskách v Sýrii a Iraku, západní spojenci musia svoju pozornosť zamerať na hrozbu zo strany Ruska a urobiť by tak mali prostredníctvom Severoatlantickej aliancie. “Najdôležitejšiu konvenčnú vojenskú odpoveď na Rusko predstavujú trvalé spôsobilosti a súdržnosť aliancie NATO,” konštatoval vo svojom prvom rozhovore, odkedy sa v júni stal náčelníkom generálneho štábu britskej armády.

    Carleton-Smith taktiež využil príležitosť na bagatelizovanie potreby separátnej európskej armády, na vytvorenie ktorej nedávno vyzýval francúzsky prezident Emmanuel Macron. “Nebudem podporovať žiadnu iniciatívu, ktorá by oslabila vojenskú efektívnosť NATO,” dodal.

    Vzťahy medzi Ruskom a Britániou sa tento rok značne zhoršili. Londýn obviňuje ruskú vojenskú rozviedku, že stojí za otrávením bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, ku ktorému došlo v marci v anglickom Salisbury. Prípad viedol k vzájomnému vyhosťovaniu diplomatov a sprísneniu sankcií zo strany USA, pripomína agentúra AFP.

     

    - Reklama -